Wat zijn Industry Cloud Platforms?

Een Industry Cloud Platform (ICP) is een cloud gebaseerd framework dat is ontworpen om specifieke industriële sectoren te ondersteunen. ICP’s bieden geïntegreerde oplossingen en diensten die sector-specifieke behoeften adresseren, zoals compliance, data-analyse en operationele workflows. Ze verbeteren de efficiëntie, flexibiliteit en innovatie door gebruik te maken van cloud technologieën die specifiek zijn afgestemd op de unieke uitdagingen van een bepaalde industrie.

Industry cloud platforms (ICPs) zijn gespecialiseerde cloudoplossingen die zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende verticale industrieën. Hier zijn de belangrijkste punten over ICPs volgens Gartner:

Definitie: ICPs combineren software, platform en infrastructuur as-a-service mogelijkheden, samen met data en andere componenten, om specifieke bedrijfsresultaten voor een bepaalde industrie te bereiken.

Groeiende trend: Gartner voorspelt dat tegen 2027 ondernemingen ICPs zullen gebruiken om meer dan 50% van hun kritieke bedrijfsinitiatieven te versnellen, vergeleken met minder dan 10% in 2021.

Marktgroei: De markt voor ICPs zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 17% van 2022 tot 2027, waarbij in 2027 een waarde van $260,9 miljard wordt bereikt.

Voordelen:

  • Verhoogde flexibiliteit en snelheid bij innovatie
  • Betere afstemming op specifieke industriebehoeften
  • Versnelde digitale transformatie
  • Verbeterde tijd-tot-waarde voor bedrijfsinitiatieven

Kenmerken:

  • Gebruik van innovatieve technologieën zoals packaged business capabilities en industry-aware data fabrics
  • Modulaire en beheerbare aanpak
  • Integratie van bestaande portfolio’s met nieuwe mogelijkheden

Toepassingen: ICPs worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, financiën, logistiek, retail, energie en landbouw

Adoptie: Ongeveer 40% van de bedrijven heeft al overwogen om een ICP te adopteren, met 15% in een pilotfase en nog eens 15% die implementatie tegen 2026 overweegt

Implementatiestrategie: Gartner adviseert bedrijven om ICPs te gebruiken voor het integreren van bestaande portfolio’s met nieuwe mogelijkheden, in plaats van als volledige vervanging van grote infrastructuren

Ecosysteem benadering: ICPs maken gebruik van een ecosysteem van onafhankelijke softwareleveranciers en systeemintegrators om waarde toe te voegen.

Toekomstperspectief: Gartner voorspelt dat cloud, inclusief ICPs, tegen 2028 een zakelijke noodzaak zal worden, waarbij meer dan 50% van de ondernemingen ICPs zal gebruiken om hun bedrijfsinitiatieven te versnellen.

Industry cloud platforms vertegenwoordigen een belangrijke verschuiving in de cloud markt, waarbij de focus ligt op het leveren van branche specifieke oplossingen die bedrijven helpen hun digitale transformatie te versnellen en concurrentievoordeel te behalen.

Bron: What Are Industry Cloud Platforms and What Do They Do? – Gartner

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3823