Stel je voor: je bent een ambitieuze startup oprichter met een revolutionair idee. Je droomt ervan een compleet nieuwe categorie te creëren, net zoals Nvidia dat deed met grafische processors. Het is een verleidelijk idee, maar James Evans, oprichter van Command AI (onlangs overgenomen door Amplitude), betoogt dat het veel strategischer – en succesvoller – kan zijn om te focussen op het disruptief innoveren binnen een bestaande categorie.
Evans spreekt uit ervaring. Zijn bedrijf begon met een product genaamd CommandBar, een universele zoekbalk voor software die met een simpele toetscombinatie op te roepen was. Ze wilden “de natuurlijke taalinterface voor elk softwareproduct” creëren. Kortom, een nieuwe categorie: product zoeken.
Het bedrijf had aanvankelijk bescheiden succes: tevreden klanten, goede omzetgroei en een sterke Series A-financieringsronde. Maar al snel bleek dit model niet schaalbaar. De echte groei kwam pas toen Command AI stopte met het creëren van een nieuwe categorie en zich ging richten op het concurreren binnen bestaande categorieën. Ze werden een “user assistance platform” en concurreerden met chatbots en “digital adoption” software. Door zich te positioneren binnen deze bestaande categorieën, verdubbelde hun omzetgroei.
Deze verschuiving voelde misschien minder spannend dan het leiden van een interface-revolutie, maar het was veel effectiever. Ze werden zichtbaar op marktkaarten, potentiële klanten vonden hen gemakkelijker en hun demo’s werden korter en krachtiger.
Evans deelt zijn ervaring om andere software-ondernemers aan te moedigen hetzelfde pad te bewandelen. Hij gelooft dat veel oprichters ten onrechte denken dat een succesvol idee radicaal nieuw moet zijn. Met de opkomst van generatieve AI is het disruptief innoveren binnen bestaande categorieën bovendien eenvoudiger dan ooit.
Evans’ advies:
- Kies categorieën met ontevreden klanten.
- Gebruik AI om sneller concurrerende producten te ontwikkelen.
- Focus op slimme positionering in plaats van totale nieuwigheid.
De kern van Evans’ betoog: je hoeft niet per se het wiel opnieuw uit te vinden om succesvol te zijn. Door slim gebruik te maken van bestaande categorieën en disruptieve technologieën, kun je sneller en effectiever groeien.
Bron: Thesis – Why You Should Disrupt Categories, Not Create Them – by James Evans