Lmsys.org LLM en Chatbot Leaderboard

LMsys.org publiceert een leaderboard met de prestaties van verschillende Large Language Models (LLMs). Dit overzicht helpt onderzoekers en ontwikkelaars om de effectiviteit van diverse LLMs te vergelijken, wat waardevol is voor het kiezen van de juiste model voor specifieke toepassingen en het bevorderen van verdere AI-ontwikkeling.

Het lmsys.org leaderboard is een ranglijst die de prestaties van verschillende grote taalmodellen (LLMs) en chatbots vergelijkt. Hier zijn de belangrijkste punten over dit leaderboard:

 1. Doel: Het doel is om verschillende AI-taalmodellen en chatbots op een objectieve manier te evalueren en te vergelijken.
 2. Methodologie: De ranglijst is gebaseerd op verschillende evaluatiemethoden:
  • Chatbot Arena: Een platform waar gebruikers anoniem kunnen stemmen op de prestaties van chatbots in directe vergelijkingen.
  • Elo-ratingsysteem: Een systeem dat wordt gebruikt om de relatieve vaardigheid van de modellen te berekenen op basis van de resultaten van de Chatbot Arena.
  • MT-Bench: Een uitdagende benchmark met meerdere gespreksbeurten, beoordeeld door GPT-4.
  • MMLU: Een veelgebruikte benchmark voor taalmodellen.
 3. Deelnemende modellen: Het leaderboard bevat zowel propriëtaire als open-source modellen, waaronder GPT-4, Claude, PaLM 2, Vicuna, en vele anderen.
 4. Updatefrequentie: Het leaderboard wordt regelmatig bijgewerkt, vaak wekelijks, met nieuwe modellen en gegevens.
 5. Transparantie: LMSYS biedt toegang tot de onderliggende gegevens en berekeningen via een Google Colab notebook, waardoor anderen de resultaten kunnen analyseren en verifiëren.
 6. Gemeenschapsbijdragen: De organisatie moedigt de AI-gemeenschap aan om bij te dragen door nieuwe modellen toe te voegen en deel te nemen aan de evaluaties.
 7. Beperkingen: Het team erkent dat de huidige methode beperkingen heeft, vooral bij het evalueren van gespecialiseerde of niche-capaciteiten van modellen.
 8. Toekomstplannen: LMSYS werkt aan verbeteringen van het leaderboard, waaronder het evalueren van langetermijncapaciteiten van modellen en het introduceren van expertbeoordelingen voor complexe vragen.

Dit leaderboard is een waardevol hulpmiddel voor onderzoekers, ontwikkelaars en geïnteresseerden om de voortgang en prestaties van verschillende AI-taalmodellen te volgen en te vergelijken.

Klik hier voor de recente versie van het leaderboard: https://chat.lmsys.org/?leaderboard

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3823