De NGN mag best wat kritischer zijn op de inhoud van haar nieuwsbrief

Vandaag was ik bij een partner voor een presentatie over onze online diensten. Een van de aanwezigen wees mij op een recente nieuwsbrief van de NGN.

Het item gaat over  een “de introductie van de nieuwe Windows Live Hotmail en een vergelijk met de competitie, maar is gebaseerd op verkeerde aannamen.

Nu respecteer ik een ieders mening en we kunnen niet allemaal Microsoft fans zijn, maar je hoeft het er ook niet duimendik bovenop te leggen toch.

Een “nieuwsitem” over Windows Live Hotmail vullen met verkeerde informatie en vage conclusies is onnodig en voegt voor niemand iets toe.

De auteur (RO ?) van het stuk vraagt of iemand van Microsoft commentaar wil geven … Nou graag ! Loopt u even mee ?

Microsoft probeert een antwoord te formuleren op Google’s Gmail, door diverse verbeteringen aan te brengen in Windows Live Hotmail.

Microsoft probeert geen antwoord op Google’s Gmail te formuleren. Windows Live Hotmail is sinds 1996 de  marktleider in webbased email en is een factor 3 groter dan de runner up.

Microsoft blijft haar online diensten natuurlijk constant innoveren omdat deze bij moet blijven met de laatste trends. Die trends hebben vandaag de dag veel te maken met integratie met social networking, delen van foto’s en ook voor consumenten meer productiviteitsoplossingen zoals Office in de browser. Zie ook de upgrade van Hotmail in de context van het hele Live Platform. Ook de nieuwe versie van Windows Live Messenger is een echte metamorfose

Daarnaast wordt Hotmail een stuk veiliger door volledig SSL te ondersteunen, komt er een slimmer junk mail filter, en een functie van ‘Trusted Senders’. Hotmail krijgt een ‘conversation view’, waarmee een e-mail discussie beter in beeld wordt gebracht (een functie die Gmail al bezit).

De vraag hier is natuurlijk hoe het zit met de beveiligingen in Gmail dat lijkt me ook belangrijk. Daarnaast zie ik nog atijd veel meer SPAM in mijn Gmail dan in Hotmail, ook erg irritant. Daarnaast zijn 9 van de 10 spamcomments op mijn weblog afkomstig uit Gmail boxen nog irritanter …

Internationaal leveren Hotmail en Gmail in de markt voor webmail een gevecht om de tweede plaats; beide hebben meer dan 40 miljoen gebruikers in de VS. Marktleider Yahoo heeft er meer dan 80 miljoen. Meer info, blogbijdrage en video, hier.

Je trekt je de verkeerde conclusies en noemt iets een “gevecht” .. gebaseerd waarop ?  Hierbij even wat links met de juiste feiten ter informatie :

 • Hotmail vs Gmail in Nederland
  http://livelog.spaces.live.com/blog/cns!F22E9E9D8F70E526!1889.entry

  Deze data is iets meer dan een jaar oud, maar recentere info  wijkt niet veel af. Kijk niet alleen naar het absolute aantal emailaccounts, maar ook naar de minuten online. Zoals je ziet significante verschillen tussen Hotmail en Gmail.

(Ik vraag me af hoe die marktverhoudingen liggen voor de zakelijke gebruikers in Europa. Ik vermoed dat Gmail daar marktleider is, en dat Hotmail en Yahoo op grote afstand volgen, misschien zelfs een marginale rol spelen.

Is er iemand van jullie die beschikt over die gegevens? Als je het mij vraagt heeft Hotmail een enorme slag te maken om zelfs maar in de buurt te komen van Gmail.

Ja hoor die cijfers zijn bekend :

 • De educatiemarkt wereldwijd : 
  Google 7 Miljoen gebruikers, Microsoft 50 Miljoen : Link
 • Interessante statistieken over de Windows Live omgeving : Link

  Dit geeft wat meer context aan de omvang van deze diensten. Als je dit afzet tegen de ontwikkelingen van Google en er van uitgaat dat Gmail verreweg hun grootste dienst is(naast search natuurlijk) roept dit misschien wat respect op ?

 • En dan Hotmail …

  Hotmail is a gigantic service in all dimensions. Here are some of the highlights:

  • We are a worldwide service, delivering localized versions of Hotmail to 59 regional markets, in 36 languages.
  • We host well over 1.3 billion inboxes (some users have multiple inboxes)
  • Over 350 million people are actively using Hotmail on a monthly basis (source: comScore, August 2009).
  • We handle over 3 billion messages a day and filter out over 1 billion spam messages – mail that you never see in your inbox.
  • We are growing storage at over 2 petabytes a month (a petabyte is ~1 million gigabytes or ~1000 terabytes).
  • We currently have over 155 petabytes of storage deployed (70% of storage is taken up with attachments, typically photos).
  • We’re the largest SQL Server 2008 deployment in the world (we monitor and manage many thousands of SQL servers).
   Bron : http://livelog.spaces.live.com/blog/cns!F22E9E9D8F70E526!1889.entry

  Inmiddels telt Windows Live Hotmail meer dan 400 Miljoen gebruikers wereldwijd.Los van de cijfers zie je dat Microsoft ook transparant is in haar communicatie over de online diensten.
  Ping me even als je dit soort informatie van via Google ergens ziet over hun omgeving .. ik ben ze nog niet tegengekomen.Je vermoeden is dus niet juist.

Technisch zou het misschien nog lukken, maar de reputatie van Hotmail is toch heel anders dan van Gmail. ‘Hotmail’ heeft al een ‘mindere’ klank over zich… al dan niet terecht. Bovendien snoept Gmail momenteel klanten af van Exchange.

Even voor de duidellijkheid .. Google tranformeert haar consumer emailplatform naar een oplossing voor zowel consumenten als zakelijke klanten. Nu is dit vanuit een branding optiek wel sliim maar zakelijk klanten stellen andere eisen aan hun mailplatform. Je zou kunnen zeggen  dat er meer moet zijn dan een goede ‘klank’.

Windows Live Hotmail is primair gericht op consumenten. De zakellijke emailoplossing van Microsoft is Exchange (Online).

Er zijn een paar voorbeelden van bedrijven die hun oude Exchange omgeving inruilen voor Gmail, dat is een fact of life. Maar het is wellicht goed te zien dat de ‘magic’ voor sommige bedrijven snel is uitgewerkt. Bedrijven geven massal de voorkeur aan Outlook als email client en zoals ik al zei stellen zware eisen aan hun bedrijfsemail en collaboration platform.
Een goed voorbeeld is Serena software .. eens voor korte tijd een Google klant en nu aan het migreren naar Microsoft Online Services : Link

Misschien niet in grote getale, maar toch. Hoeveel bedrijven zullen er zijn die zijn overgeschakeld van Exchange naar Hotmail? De vraag alleen al klinkt lachwekkend. 🙂

Lachwekkend misschien niet, maar je voelt denk ik zelf al aan dat Windows Live Hotmail primair gericht is op consumenten. De online oplossing voor zakelijke klanten is Exchange Online : Link.

Tot slot nog wat goede informatie voor met name zakelijke gebruikers in hun afweging Microsoft vs Google : Why Microsoft

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3821

5 reacties

 1. Hoi Peter,
  Leuk dat je onze nieuwsbrief zo aandachtig leest. Ik ben ook blij dat je het belangrijk vindt dat we onpartijdig zijn, dat vind ik ook.
  Eerlijk gezegd vind ik het een beetje een flauwe blogpost, Peter. We doen bij de NGN namelijk heel veel dingen en het grootste deel daarvan gaat over Microsoft producten. Dat doen we graag, goed, kritisch en met veel plezier, dat weet jij ook.
  Begin maart heb ik je persoonlijk om input gevraagd om meer en betere informatie over BPOS te kunnen delen met onze leden en bezoekers van de website. Je hebt een keer of 5 gezegd dit te zullen regelen, ik wacht nog steeds af.
  Daarnaast is het kiezen van dit bericht over BPOS of Hotmail wel erg selectief. Op andere berichten over deze producten in onze nieuwsbrief is niets aan te merken. Overigens vind ik niet dat dit bericht erg gekleurd is omdat de mening van de auteur, RO is Ron Onrust, keurig gescheiden wordt van de feiten. In de meest recente nieuwsbrief heeft Ron naast informatie over de feiten omtrent Office Web Apps ook een positieve mening over dit product.
  De nieuwsbrief zit al jaren zo in elkaar en wat mij betreft gaat dat ook nog jaren zo door. Het staat iedereen vrij om daar op te reageren, dat is het mooie van meningen.
  Grappig dat je het je aantrekt dat in het artikel iets een gevecht wordt genoemd (Hotmail vs. Gmail) en vindt dat het geen gevecht is, om vervolgens te laten zien dat Hotmail dit gevecht wint.
  Tenslotte, we krijgen vaker reacties als die van jou, alleen dan mensen die bijvoorbeeld vinden dat we teveel en te positief over Microsoft (of andere bedrijven/producten) praten.
  Kortom, much ado about nothing.

 2. Melle,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik ben me zeer bewust van je vraag om meer BPOS experts en deze actie loopt inmiddels. Je hebt al een aantal aanmedling en er zullen er meer volgen. We besteden er via het netwerk en in onze partner uitingen inmiddels aandacht aan ..
  Dat staat hier toch wel enigszins los van toch ?
  Het is niet zo zeer bedoeld als een aanval op Ron Onrust / de NGN maar wel een signaal dat er soms iets te gemakkelijk aannamen worden gedaan die totaal niet gefundeerd zijn.
  Ik trek me de term ‘gevecht’ ook niet zozeer aan hoor. Ik zie Google welliswaar als een (misschien wel de) concurrent van Microsoft, maar stoor me meer aan het gemak waarop er over de feiten heen wordt gestapt in veel discussies.
  Jij noemt het ‘much ado about nothing’ ..
  Ik heb niet meer gedaan dan mijn mening geven, maar wel onderbouwd met wat feiten; als je het niet erg vind blijf ik dat doen 😉

 3. NGN rocks!
  In de nieuwsbrief staat een opninie, MS wordt gevraagt om een reactie die er in MS stijl komt, en de auteur bij de NGN bied in de volgende nieuwsbrief daar een Mea Culpa reply op. Appels en Peren moet je niet vergelijken, al kun je de een wel lekkerder vinden dan de ander 😉
  Overigens is in mijn mening wel degelijk een gevecht om de gebruiker aan zich te binden tussen Hotmail en Gmail aan de gang op de consumentenmarkt. Gmail komt na Hotmail op de markt en breid diensten uit met Google Docs, MS reageerd door een online variant van hun office suite uit te brengen. Een beetje concurrentie houd de markt in beweging.
  Overigens zou ik graag de volgende generatie produkten zien waar je een online omgeving afneemt waarin alles werkelijk geintegreerd is. Dit zowel voor de zakelijke als prive gebruiker. Wat bedoel ik daarmee, een Citrix/Terminal Server achtige oplossing zodat je online je eigen volledige desktop hebt. Ik merk dat fotocollecties uit de hand lopen bij mij prive en een backup behoeven, dat ik dat ene document net op de andere laptop had staan of in de mailbox van de gecrashte PC. Bij mijn zakelijke klanten zie ik hetzelfde, soms een servertje, maar meestal PC’s die de schijven delen of uitwisseling op USB sticks, geen backup, en de vraag is er een betaalbaar alternatief. Mijn antwoord is dan voor de e-mail wel, en KPN Backup Online is ook een optie, maar eigenlijk is dit natuurlijk houtje touwtje. Een online desktop kan dat gat simpel vullen.

 4. Dit staat in de nieuwsbrief van vandaag (v.13.45 – het origineel heeft werkende links):
  * In nieuwsbrief 13.38 schreef ik een stukje over de verbeteringen in Hotmail, en ik deed daarbij een oproep, specifiek aan Microsoft, om daarop te reageren. Dat is nu gebeurd; Peter de Haas van Microsoft pakte de handschoen op, en schreef in een blog onder de titel ‘De NGN mag best wat kritischer zijn op de inhoud van haar nieuwsbrief’ een reactie. Peter wijst me terecht, en met reden. Het zal een beroepsdeformatie van mij zijn dat ik alles door een ‘zakelijke bril’ zie, maar hoe ik ooit had kunnen denken dat Hotmail zou kunnen worden ingezet voor de zakelijke markt is me achteraf ook niet duidelijk. De aanname dat Hotmail met Gmail zal concurreren op de zakelijke markt zorgt voor een reeks onterechte appelen – peren vergelijkingen in mijn artikel. Mijn fout, Mea Culpa, sorry Microsoft. Met dank aan de kritische blik van Peter, die ik van harte uitnodig om mijn werk te blijven volgen. Zoals ik op mijn beurt Microsoft (en iedere andere marktpartij overigens) kritisch zal blijven volgen.

 5. @ Stefan,
  Bedankt voor je reactie.
  Natuurlijk is er spare van competitie tussen Google en Microsoft. En laat ik vooropstellen dat competitie het beste is dat Microsoft (of in wezen elk bedrijf) kan overkomen. Het zet namelijk aan tot innovatie van de bestaande produkten en diensten. Net zoals je beschrijft.
  Je visie op alles (zowel zakelijk als prive) geintergeerd op in 1 omgeving zal altijd lastig blijven omdat je gewoonweg niet alle produkten en diensten afneemt van 1 vendor. Wel zie je de laatste 1-2 jaar dat dankzij standaarden de verschillende diensten beter met elkaar samenwerken / integreren laten we hopen dat dat verder doorzet …
  @Ron nogmaals zeer bedankt voor jouw (weder)reactie en nieuwe artikel.
  En blijf zeker kritisch / scherp op de ontwikkelingen 😉

Reacties zijn gesloten.