De NGN mag best wat kritischer zijn op de inhoud van haar nieuwsbrief

Vandaag was ik bij een partner voor een presentatie over onze online diensten. Een van de aanwezigen wees mij op een recente nieuwsbrief van de NGN.

Het item gaat over  een “de introductie van de nieuwe Windows Live Hotmail en een vergelijk met de competitie, maar is gebaseerd op verkeerde aannamen.

Nu respecteer ik een ieders mening en we kunnen niet allemaal Microsoft fans zijn, maar je hoeft het er ook niet duimendik bovenop te leggen toch.

Een “nieuwsitem” over Windows Live Hotmail vullen met verkeerde informatie en vage conclusies is onnodig en voegt voor niemand iets toe.

De auteur (RO ?) van het stuk vraagt of iemand van Microsoft commentaar wil geven … Nou graag ! Loopt u even mee ?

Microsoft probeert een antwoord te formuleren op Google’s Gmail, door diverse verbeteringen aan te brengen in Windows Live Hotmail.

Microsoft probeert geen antwoord op Google’s Gmail te formuleren. Windows Live Hotmail is sinds 1996 de  marktleider in webbased email en is een factor 3 groter dan de runner up.

Microsoft blijft haar online diensten natuurlijk constant innoveren omdat deze bij moet blijven met de laatste trends. Die trends hebben vandaag de dag veel te maken met integratie met social networking, delen van foto’s en ook voor consumenten meer productiviteitsoplossingen zoals Office in de browser. Zie ook de upgrade van Hotmail in de context van het hele Live Platform. Ook de nieuwe versie van Windows Live Messenger is een echte metamorfose

Daarnaast wordt Hotmail een stuk veiliger door volledig SSL te ondersteunen, komt er een slimmer junk mail filter, en een functie van ‘Trusted Senders’. Hotmail krijgt een ‘conversation view’, waarmee een e-mail discussie beter in beeld wordt gebracht (een functie die Gmail al bezit).

De vraag hier is natuurlijk hoe het zit met de beveiligingen in Gmail dat lijkt me ook belangrijk. Daarnaast zie ik nog atijd veel meer SPAM in mijn Gmail dan in Hotmail, ook erg irritant. Daarnaast zijn 9 van de 10 spamcomments op mijn weblog afkomstig uit Gmail boxen nog irritanter …

Internationaal leveren Hotmail en Gmail in de markt voor webmail een gevecht om de tweede plaats; beide hebben meer dan 40 miljoen gebruikers in de VS. Marktleider Yahoo heeft er meer dan 80 miljoen. Meer info, blogbijdrage en video, hier.

Je trekt je de verkeerde conclusies en noemt iets een “gevecht” .. gebaseerd waarop ?  Hierbij even wat links met de juiste feiten ter informatie :

 • Hotmail vs Gmail in Nederland
  http://livelog.spaces.live.com/blog/cns!F22E9E9D8F70E526!1889.entry

  Deze data is iets meer dan een jaar oud, maar recentere info  wijkt niet veel af. Kijk niet alleen naar het absolute aantal emailaccounts, maar ook naar de minuten online. Zoals je ziet significante verschillen tussen Hotmail en Gmail.

(Ik vraag me af hoe die marktverhoudingen liggen voor de zakelijke gebruikers in Europa. Ik vermoed dat Gmail daar marktleider is, en dat Hotmail en Yahoo op grote afstand volgen, misschien zelfs een marginale rol spelen.

Is er iemand van jullie die beschikt over die gegevens? Als je het mij vraagt heeft Hotmail een enorme slag te maken om zelfs maar in de buurt te komen van Gmail.

Ja hoor die cijfers zijn bekend :

 • De educatiemarkt wereldwijd : 
  Google 7 Miljoen gebruikers, Microsoft 50 Miljoen : Link
 • Interessante statistieken over de Windows Live omgeving : Link

  Dit geeft wat meer context aan de omvang van deze diensten. Als je dit afzet tegen de ontwikkelingen van Google en er van uitgaat dat Gmail verreweg hun grootste dienst is(naast search natuurlijk) roept dit misschien wat respect op ?

 • En dan Hotmail …

  Hotmail is a gigantic service in all dimensions. Here are some of the highlights:

  • We are a worldwide service, delivering localized versions of Hotmail to 59 regional markets, in 36 languages.
  • We host well over 1.3 billion inboxes (some users have multiple inboxes)
  • Over 350 million people are actively using Hotmail on a monthly basis (source: comScore, August 2009).
  • We handle over 3 billion messages a day and filter out over 1 billion spam messages – mail that you never see in your inbox.
  • We are growing storage at over 2 petabytes a month (a petabyte is ~1 million gigabytes or ~1000 terabytes).
  • We currently have over 155 petabytes of storage deployed (70% of storage is taken up with attachments, typically photos).
  • We’re the largest SQL Server 2008 deployment in the world (we monitor and manage many thousands of SQL servers).
   Bron : http://livelog.spaces.live.com/blog/cns!F22E9E9D8F70E526!1889.entry

  Inmiddels telt Windows Live Hotmail meer dan 400 Miljoen gebruikers wereldwijd.Los van de cijfers zie je dat Microsoft ook transparant is in haar communicatie over de online diensten.
  Ping me even als je dit soort informatie van via Google ergens ziet over hun omgeving .. ik ben ze nog niet tegengekomen.Je vermoeden is dus niet juist.

Technisch zou het misschien nog lukken, maar de reputatie van Hotmail is toch heel anders dan van Gmail. ‘Hotmail’ heeft al een ‘mindere’ klank over zich… al dan niet terecht. Bovendien snoept Gmail momenteel klanten af van Exchange.

Even voor de duidellijkheid .. Google tranformeert haar consumer emailplatform naar een oplossing voor zowel consumenten als zakelijke klanten. Nu is dit vanuit een branding optiek wel sliim maar zakelijk klanten stellen andere eisen aan hun mailplatform. Je zou kunnen zeggen  dat er meer moet zijn dan een goede ‘klank’.

Windows Live Hotmail is primair gericht op consumenten. De zakellijke emailoplossing van Microsoft is Exchange (Online).

Er zijn een paar voorbeelden van bedrijven die hun oude Exchange omgeving inruilen voor Gmail, dat is een fact of life. Maar het is wellicht goed te zien dat de ‘magic’ voor sommige bedrijven snel is uitgewerkt. Bedrijven geven massal de voorkeur aan Outlook als email client en zoals ik al zei stellen zware eisen aan hun bedrijfsemail en collaboration platform.
Een goed voorbeeld is Serena software .. eens voor korte tijd een Google klant en nu aan het migreren naar Microsoft Online Services : Link

Misschien niet in grote getale, maar toch. Hoeveel bedrijven zullen er zijn die zijn overgeschakeld van Exchange naar Hotmail? De vraag alleen al klinkt lachwekkend. 🙂

Lachwekkend misschien niet, maar je voelt denk ik zelf al aan dat Windows Live Hotmail primair gericht is op consumenten. De online oplossing voor zakelijke klanten is Exchange Online : Link.

Tot slot nog wat goede informatie voor met name zakelijke gebruikers in hun afweging Microsoft vs Google : Why Microsoft