Bij Perplexity geloven ze dat onderzoek innovatie aanjaagt. Of je nu nieuwe bedrijfsstrategieën onderzoekt of de laatste markttrends volgt, de kern van Perplexity is om snel en efficiënt duidelijke inzichten te vinden. Naarmate het platform is gegroeid, hebben ook de gebruikers meer creatieve manieren gevonden om het te gebruiken. Dit leidde tot een nieuwe vraag: meer controle over de bronnen die worden gebruikt. En zo zijn twee nieuwe functies ontstaan: Internal Knowledge Search en Spaces.
De eerste functie, Internal Knowledge Search, geeft gebruikers de mogelijkheid om zowel openbare webbronnen als interne bestanden te doorzoeken. Dit betekent dat je niet langer hoeft te schakelen tussen externe en interne systemen. Voor bedrijven, zoals financiële instellingen, betekent dit bijvoorbeeld dat interne onderzoeksnotities kunnen worden gecombineerd met recente marktinformatie voor meer uitgebreide due diligence. Verkoopteams kunnen eerdere materiaal combineren met recente inzichten van het web om offertes sneller af te ronden. HR-teams kunnen medewerkers eenvoudig toegang geven tot interne bestanden met informatie over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden.
Volgens CEO Aravind Srinivas is deze samensmelting van web- en interne zoekopdrachten een belangrijke stap vooruit. Het maakt het mogelijk om al het onderzoek op één platform te doen, wat aanzienlijke productiviteitsvoordelen oplevert. Bedrijven zoals NVIDIA, Dell en Fortune gebruiken deze technologie al om hun werk te stroomlijnen.
De tweede nieuwe functie is Perplexity Spaces, een AI-gedreven samenwerkingshub. Deze ruimtes zijn ontworpen voor teams om gezamenlijk onderzoek te doen en informatie te organiseren. Teams kunnen niet alleen bestanden koppelen en samenwerken, maar ook de AI-assistent aanpassen aan hun specifieke behoeften. Zo kunnen gebruikers aangeven welke AI-modellen moeten worden gebruikt en specifieke instructies geven voor hoe de assistent moet reageren. Dit maakt Spaces ideaal voor bijvoorbeeld verkoopteams, studentengroepen of bedrijven die gezamenlijk aan projecten werken.
Een groot voordeel van Spaces is de controle over de toegang. Dit betekent dat je als gebruiker kunt bepalen wie toegang heeft tot welke bestanden en onderzoeken, waardoor privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Voor zakelijke klanten biedt Perplexity bovendien de mogelijkheid om alle bestanden en zoekopdrachten buiten AI-training te houden, zodat gevoelige data beschermd blijft.
Perplexity werkt voortdurend aan uitbreiding van hun platform, met aanstaande integraties van derde-partijdata van onder andere Crunchbase en FactSet. Hiermee kunnen gebruikers binnenkort nog bredere zoekopdrachten uitvoeren, zowel op het web als in hun eigen interne databestanden.
Met deze nieuwe tools maakt Perplexity onderzoek sneller, grondiger en toegankelijker voor bedrijven en teams. Het platform groeit uit tot een alomvattend kenniscentrum dat samenwerking en efficiëntie naar een hoger niveau tilt.
Bron: Blogpost van Perplexity AI, gepubliceerd op 17 oktober 2024