De Misvatting van AI als Wondermiddel: Een Verhaal over Strategie en Concurrentievoordeel

Implementeren van AI alleen is niet genoeg voor concurrentievoordeel. Om AI effectief te gebruiken, moet het worden gekoppeld aan unieke bedrijfsaspecten en gericht zijn op het creëren van duurzame voordelen. Bedrijven moeten discreet zijn over hun AI-strategieën en organisatorische flexibiliteit bevorderen.

De opwinding rondom kunstmatige intelligentie (AI) is voelbaar in de zakenwereld. Overal duiken verhalen op over hoe AI de manier waarop we werken en leven fundamenteel zal veranderen. Veel bedrijven zien AI als een magische oplossing, een snelkoppeling naar succes en concurrentievoordeel. Maar is dat wel terecht?

Jay Barney, professor aan de Eccles School of Business van de University of Utah, waarschuwt in de HBR IdeaCast podcast voor deze misvatting. Hij betoogt dat het simpelweg implementeren van AI niet genoeg is. AI is immers een technologie die voor iedereen toegankelijk is. Als alle bedrijven dezelfde tools gebruiken op dezelfde manier, leidt dat enkel tot een algemene kostenreductie, zonder dat iemand een echt voordeel behaalt.

De echte sleutel tot succes ligt volgens Barney in het strategisch inzetten van AI, in het verweven van deze technologie met de unieke kracht van een organisatie. Het gaat erom AI te combineren met de specifieke bronnen, capaciteiten of kennis die een bedrijf onderscheiden van de concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf met een ongeëvenaard distributienetwerk. Door AI te integreren in dit netwerk, kunnen ze de efficiëntie en snelheid naar een niveau tillen dat concurrenten niet kunnen evenaren.

Barney benadrukt ook het belang van duurzaamheid. CEO’s moeten zich richten op het creëren van voordelen die niet gemakkelijk te kopiëren zijn en die op lange termijn standhouden. AI kan hierin een rol spelen, maar het mag geen doel op zich worden. Het gaat erom hoe AI kan bijdragen aan het versterken van de fundamentele elementen die een bedrijf succesvol maken.

Daarnaast adviseert Barney om terughoudend te zijn met het delen van specifieke AI-strategieën. Openheid over de precieze manier waarop AI wordt ingezet, kan concurrenten in de kaart spelen. Een zekere mate van geheimhouding is nodig om het concurrentievoordeel te behouden.

Tenslotte pleit Barney voor organisatorische wendbaarheid. De wereld van AI is dynamisch en continu in ontwikkeling. Bedrijven die flexibel kunnen inspelen op deze veranderingen zullen floreren. Starre organisatiestructuren en een gebrek aan aanpassingsvermogen vormen een obstakel voor succes in het AI-tijdperk.

Barney concludeert dat veel bedrijven de fout maken door zich blind te staren op kostenreductie. De echte kracht van AI ligt in het creëren van unieke waarde. Alleen door AI strategisch in te zetten, door de technologie te verweven met de unieke kracht van een organisatie, kan AI leiden tot een blijvend concurrentievoordeel.

Bronnen:

https://hbr.org/podcast/2024/10/why-ai-isnt-enough-to-beat-the-competition?ab=HP-hero-latest-image-112

https://hbr.org/podcast/2022/10/to-improve-ai-outcomes-think-about-the-entire-system

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen die werk beter maken. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3834

Geef een reactie