Nog 1 keer dan : marktaandelen Microsoft en IBM Lotus Notes

 

Toen ik nog bij Microsoft werkte heb ik mij jarenlang heb ik me beziggehouden met Lotus Notes migraties naar het Microsoft platform. Dat heeft tussen 2004 en 2009 altijd voor veel verhitte discussies gezorgd tussen de voor en de tegenstanders.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat het natuurlijk nooit een doel op zich mag zijn om het ene platform voor het andere te verruilen. Wel als er sprake is van een momentum gewoonweg doordat het andere platform (Microsoft vanuit mijn optiek) veel meer te bieden heeft.

De discussie rondom de competitie tussen IBM en Microsoft leidde uiteindelijk in de blogwereld tot de inrichting van een wiki (Domino or Exchange) waarop, gebaseerd op feiten, de status van de Fortune top 175 werd bijgehouden. Inmiddels zal die informatie wel wat achterhaald zijn.

Ik werd getriggerd omdat ik onlangs onderstaand rapport van Computer Profile tegenkwam waarin de marktaandelen voor Nederland nog eens op een rijtje worden gezet.

Het was een mooie tijd

 

Bij bijna 9 van de 10 Nederlandse bedrijfsvestigingen wordt gebruik gemaakt van Microsoft Exchange. Daarmee is het met voorsprong de meest gebruikte groupware/collaboration oplossing. Een andere oplossing van Microsoft neemt de tweede plaats in. SharePoint is namelijk in gebruik bij bijna de helft van deze bedrijfsvestigingen. Voor beide oplossingen is het gebruik ten opzichte van een jaar geleden gestegen. Alle andere groupware/collaboration oplossingen komen voor bij minder dan 10 procent van de locaties. IBM is de koploper in de achterliggende groep. Bij een ruime 5 procent van de locaties wordt gebruik gemaakt van het Lotus platform. Een partij die de afgelopen 3 jaar steeds meer marktaandeel weet te veroveren is Google. Het product uit de cloud, Google Apps, heeft inmiddels een marktpenetratie van een ruime 4 procent. Novell Groupwise, ooit trotse marktleider op dit terrein, treffen we nog aan bij circa 2 procent. Dit blijkt uit circa 5.000 interviews die Computer Profile de afgelopen 12 maanden voerde met IT-beslissers van Nederlandse commerciële en publieke instellingen met 50 of meer medewerkers over het software gebruik.

 

SharePoint en de competitie
Waar in Exchange de nadruk meer ligt op mail- en agenda-functies, ligt in SharePoint de nadruk meer op het samenwerken. De behoefte aan collaboration-oplossingen is het hoogst bij bedrijfsvestigingen van multinationals. Binnen dit segment geeft circa 82 procent van de locaties aan dat men SharePoint gebruikt. In het segment national enterprises laten de bedrijfsvestigingen een aardige stijging zien in het gebruik. Nu geeft 48 procent van de locaties aan dat er een SharePoint oplossing in gebruik is, een jaar geleden was dat circa 38 procent.

Het gebruik van IBM Lotus is binnen de weergegeven segmenten zo goed als gelijk gebleven terwijl het gebruik van Groupwise verder blijft afnemen. De belangrijkste gebruikerssegmenten voor deze toepassing zijn onderwijsinstellingen en overheid (onderdeel publieksegment). GoogleApps is toegenomen van circa 1 procent in 2012 naar een kleine 3 procent in 2013, naar de huidige 5 procent.

Bron : Computerprofile.com

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3822