‘Cloud biedt IT-beheerders genoeg werk’

Mijn collega Marcel Timmer gaf onlangs een interview over de veranderende rol van de IT Professional :

Cloud computing biedt veel kansen en genoeg werk voor it-beheerders en it-professionals. Dat zegt Marcel Timmer, director developer & platform evangelism bij Microsoft. Hij wil het doembeeld wegnemen dat door cloud computing de werkgelegenheid in de ict-sector onder druk komt te staan. Volgens hem creëert cloud computing juist nieuwe banen voor it-professionals. Microsoft en it-beheerders zullen dit onderbouwen tijdens presentaties op de TechDays, die van 26 tot en met 29 april 2011 in Den Haag plaatsvinden.

Bron : ‘Cloud biedt IT-beheerders genoeg werk’

Gisteren kreeg ik ook toevallig de volgende vraag van iemand bij een van onze partners :

Ik ben wel benieuwd hoe jij tegen de Cloud aankijkt en wat volgens jou de impact op het werk van de gemiddelde it-er is.

Het is een onderwerp waar ik al een tijd mee bezig ben, ik merk meer en meer dat veel mensen hier mee in de knoop zitten.

Veelal vindt men het interessant om te kijken wat de Cloud te bieden heeft, maar men is ook bang dat zijn/haar werk als it-er verloren gaat of versoberd.

En dit is wat ik hem zojuist heb geantwoord :

De rol van IT professionals zal veranderen en ik denk dat als we de ontwikkelingen in de IT van de afgelopen 20 jaar langs zouden lopen, zul je zien dat dit altijd al het geval is geweest.

Zo was ik

 • Novell Enterprise CNE .. je weet wel de LAN omgeving bij uitstek (van de jaren 90)

 • Verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een eProcurement applicatie die concurreerde met Ariba en Commerce One (hoor jij daar nog wel eens iets van ? of van eProcurement in zijn algemeenheid ?)

 • Betrokken bij grote "enterprise portal implementaties" zoals Plumtree. (Alles ging toch naar portals dachten we in de jaren 90 .., ken je Plumtree nog)

 • Enz..

Ik denk dat elke IT Pro zo een lijst kan oplepelen van opgebouwde kennis, produkten en projecten die nu erg ouderwets klinken. Maar op de een of andere manier haken we steeds aan bij nieuwe ontwikkelingen en zie je dat de markt evolueert (ipv te spreken over revoluties en vliegen van hype naar hype).

De IT Pro ontwikkeld met de marktontwikkelingen mee en gebruikt zijn bestaande kennis en ervaring om zich die nieuwe ontwikkelingen eigen te maken.

Dit alles vereist natuurlijk wel een belangrijke grondhouding bij IT Pro’s , nl de bereidheid om constant mee te veranderen. Je moet van innovatie en verandering houden in dit vak. Ook is het belangrijk om nieuwsgierig te zijn en te blijven.

"de cloud" heeft ons vakgebied verrijkt, misschien ook wel complexer gemaakt in plaats van eenvoudiger. Ik zie alleen maar kansen voor mensen die nieuwe ontwikkelingen blijven omarmen ..

Hoe denk jij hierover ?

Peter de Haas
Peter de Haas
Artikelen: 3803

2 reacties

 1. Peter,
  Ik ben het niet geheel met je eens.
  1. Ik ben het wel met je eens dat je als IT professional continue moet bij leren en veranderen om zo de ontwikkelingen te kunnen volgen.
  2. Echter vraag ik me erg af hoe we met de cloud lagere kosten kunnen realiseren terwijl er wel dezelfde hoeveelheid mensen mee bezig zijn. Hier klopt namelijk niet. Een van de voordelen van de cloud zijn kosten, infrastructuur en beheer wordt gedeeld over vele klanten en daardoor gaan de kosten omlaag. Dit betekend automatisch dat er minder personeel per klant nodig is en komt de werk gelegenheid onder druk. Dit is voor vele een angstig verhaal. Gelukkig weten we ook dat de vraag naar IT personeel blijft toenemen en zal dit in voldoende mate de teruggang in werk gelegenheid door de cloud compenseren. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de cloud bijdraagt aan het terug dringen van het tekort aan IT personeel. Dus toch weer terug naar punt 1. Blijf bij leren en je aanpassen aan de markt.
  Aad

 2. Aad,
  Je hebt wel een punt, maar ik ben het maar deels met je eens.
  Jouw primaire uitgangspunt is dat ‘de cloud’ leidt tot kosten besparing. Dat is in veel gevallen natuurlijk zo, maar de meest genoemde voordelen door beslissingnemers zijn flexibiliteit, snelheid en dan pas kosten.
  Kostenbesparing zoals je stelt zou je dan bereiken door het ontslaan of ergens anders inzetten van medewerkers.
  Mijn stelling is dat ons werk / de maatschappij alleen maar informatie intensiever wordt in de toekomst en we hoe dan ook veel mensen nodig zullen hebben om informatie te beheren. ‘Information Management’ is het groter goed. De fase die we nu doormaken (na LAN/WAN, Portal eBusiness, CLient/Server, etc etc) heet cloud ..

Reacties zijn gesloten.