Vier dingen die Microsoft goed deed in 2008

InfoWorld heeft iets positiefs te melden over Microsoft, namelijk welke 4 dingen Microsoft goed heeft gedaan in 2008. Windows Azure en de strategie rondom Cloudcomputing is er een van …

Deze 4 punten zijn volgens CIO.com die het originele artikel publiceerde :

 1. De buzz rond Windows 7
 2. Het aantrekken van Yahoo talent
 3. Windows Azure en de acceptatie van Cloud Computing
 4. Windows Server 2008 doet het goed

Microsoft genereerde genoeg negatieve aandacht in 2008. Ook al wordt de indruk gewekt dat Microsoft flink blunderde, de realiteit is dat de softwaregigant uit Redmond verschillende grote successen wist te boeken.

Specifiek het stukje over Windows Azure vond ik persoonlijk wel interessant

Microsofts hoognodige transitie naar een platform voor cloud computing is een lievelingsproject van Ray Ozzie, hoofd software architectuur voor Microsoft. Op de PDC van oktober vorig jaar onthulde Ozzie Windows Azure, een besturingssysteem dat bedrijven in staat stelt Windowsapplicaties te laten draaien in de cloud, evenals bestanden en data op te slaan met behulp van Microsoft’s datacentra.

Volgens Ozzie zal dit “Windows voor het web” uiteindelijk alle bedrijfssoftware van Microsoft faciliteren in de cloud. Microsoft laat met Windows Azure en met Office Live en Live Mesh zien dat het een volledige web-based omgeving bouwt die gebaseerd is op Windows en dat het bedrijf geen desktop dinosaurus is.

Microsoft is dus de strijd aangegaan met de andere spelers in de cloud computing arena: Google (Google App Engine), Amazon (EC2) en IBM (Blue Cloud utility computing platform), maar het heeft nog geen rake klappen uitgedeeld. De andere drie bedrijven hebben cloud computing platforms draaien waar veel klanten gebruik van maken. Microsoft heeft tot nu toe alleen nog maar aankondigingen en demo’s.

Omdat Microsoft zo laat is met het betreden van de cloud computing markt zal het in 2009 haast moeten maken met het uitrollen van het grote plan rond Azure om het geschikt te maken voor ondernemingen.

Source: Vier dingen die Microsoft goed deed in 2008

“Hoognodige transitie naar cloudcomputing” .. “geen desktop dinosaurus” ..

Microsoft was misschien niet de eerste op het gebied van Cloud computing, maar in het geheel moet je wel meenemen welke ‘assets’ Microsoft inzet in deze nieuwe omgeving. Niet alles hoeft namelijk van scratch gebouwd te worden en Microsoft heeft heel wat ‘kroonjuwelen’ die een onderdeel zijn van de Online strategie :

 1. Wereldwijde community van .NET ontwikkelaars

  Wereldwijd zijn er meer dan 4 miljoen .NET ontwikkelaars. Zij bezitten nu al bijna alle kennis om applicaties voor het Windows Azure platform te ontwikkelen.
  Daarnaast zal Windows Azure naast .NET ook andere applicatie platformen gaan ondersteunen zoals Eclipse, Java, PhP en Ruby .. daarmee wordt het platform relevant voor bijna alle 12 Miljoen software ontwikkelaars wereldwijd

 2. Azure Services – herkenbare en herbruikbare bouwstenen

  Op dit moment zijn er een aantal bouwstenen beschikbaar voor Windows Azure, zoals .Net Services, SQL Services, SharePoint Services, CRM Services en Live Services. Componenten en functionaliteit van bestaande platform die herbruikbaar en integreerbaar zijn met Windows Azure en bestaande (on premise) omgevingen. Op termijn zullen nagenoeg alle Microsoft producten ook als een Service beschikbaar komen.
 3. Een strategie van Software + Services

  Daar waar een aantal ‘vroege vogels’ op het gebied van Cloud Computing en SaaS de wereld willen doen geloven dat alles naar de wolk zal verhuizen, heeft Microsoft ingezet op een strategie van Software + Services.
  Het beste van software (‘lokaal’) gecombineerd met het beste van Diensten (‘online’). Het zijn van een desktop “dinosaurus” heeft dan ineens heel veel voordelen. Daarnaast biedt het feit dat ontwikkelaars, partners en klanten keuze hebben hoe zij hun IT omgeving optimaal inrichten, on premise, online of gecombineerd erg veel voordelen. Niet alles hoeft zwart/wit; grijs mag ook.

 4. Bestaande dioensten en een datacenters wereldwijd

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Microsoft niet gisteren op het idee gekomen iets met ‘the cloud’ te gaan doen. Microsoft heeft al jaren een grote online omgeving met diensten als
  XBOX Live
    28 Miljoen consoles verkocht en 17 Miljoen Xbox LIVE gebruikers
  Windows Live Messenger
     meer dan 300 Miljoen gebruikers
  Windows Live Hotmail
     meer dan 350 Miljoen gebruikers), etc.

  Ook biedt Microsoft al meer dan een jaar een aantal bedrijfssoftware producten Online aan, zoals Microsoft Exchange, SharePoint, Office Communications Server en LiveMeeting.

  Bekijk een van de filmpjes maar eens over onze datacenters om een beeld te krijgen welke infrastructuur eer al enige tijd ligt.
  Bekijk ook dit filmpje eens over de innovatie die op dit gebied wordt plaatsvindt.

In het artikel wordt de suggestie gewekt dat Microsoft laat is en dat partijen als Google, Amazon en IBM een grote voorsprong hebben. Feit is dat Amazon al behoorlijk wat klanten op haar platform heeft, maar Google en IBM staan nog net zo aan het begin als Microsoft. En als het op een inhaalslag aankomt geven bovenstaande punten aan dat Microsoft al behoorlijk op stoom is …