AG: ‘ROI-vraag geen issue bij collaboration-project’

Automatiseringgids publiceerde een goed artikel over de ‘ROI’ van collaboration projecten met specifiek Accenture als voorbeeld.

Accenture, ooit een van de grootste gebruikers van IBM Lotus Notes/Domino is naar het Microsoft platform gemigreerd en benoemd in het artikel de voordelen van het Microsoft platform. Het artikel biedt ook inzicht in was concrete ‘Enterprise 2.0’ voorbeelden van interne social networking bij Accenture.

… Accenture heeft in twee jaar tijd zijn platform voor onderlinge samenwerking gemoderniseerd. Notes moest daarbij plaatsmaken voor SharePoint.

E-mail is voor sommige bedrijven een beetje ouderwets aan het worden. Voor Accenture geldt dat ook in toenemende mate  – al wordt het zeker niet afgeschaft. Het bedrijf heeft zijn 186.000 medewerkers in 49 landen vanaf begin 2007 voorzien van een groeiende verzameling hulpmiddelen die in de IT-wereld doorgaans onder de noemer ‘collaboration’ vallen.

Ter verklaring van die beslissing geeft het bedrijf vaak het voorbeeld van de medewerker die een bepaalde expert binnen de organisatie zocht. Hij begon met het traditionele rondje per e-mail langs de collega’s uit zijn directe netwerk. Maar tegelijkertijd zocht hij op Accenture People, de nieuwe interne Linked­In­-variant, waar al veel medewerkers een volledig profiel hebben staan. Binnen twintig minuten was de expert gevonden. Het e-mailoffensief leverde dezelfde naam op – twee dagen later …

Veel organisties hebben inmiddels de van IBM Lotus Notes / Domino naar het Microsoft platform gestart of doorlopen (zie o.a. dit recente artikel).

Critici geven vaak aan dat de migratie van email niet het punt is, maar dat men nooit helemaal loskomt van de Domino applicaties. Binnen een grote organisatie zijn dat er vaak duizenden. Frank Modruson, Accenture’s CIO, heeft hier een heel duidelijk antwoord op. Zoveel Domino applicaties is ‘wildgroei’ en dat moet opgeruimd worden.

… Accenture was tien jaar geleden nog een van de grootste Lotus Notes-gebruikers ter wereld, maar het bedrijf is inmiddels geheel overgeschakeld naar Microsoft-technologie. De genoemde toepassingen zijn grotendeels gemaakt op basis van SharePoint, Outlook, Exchange en Office Communications Server (OCS) 2007. “We gebruikten Office al als platform en je kunt gemakkelijker nieuwe technologieën toevoegen. Je iPhone is in drie stappen in de Exchange-omgeving in te haken. Dat soort dingen was belangrijk voor ons.” Als bijkomend voordeel van een dergelijke ‘verhuizing’ noemt Modruson het opruimeffect. De vele duizenden applicaties die er op het Notes-platform waren aangemaakt, waren erg duur in het beheer. Eenzelfde wildgroei op het SharePoint-platform probeert Modruson nu bij voorbaat te voorkomen. “SharePoint gebruiken voor opslag is prima. Maar we willen daar geen bedrijfsapplicaties zoals we bij Notes kregen.” …

Zelf heb ik in de afgelopen jaren meerdere grondige Domino applicatie analyses gedaan bij grote Nederlandse ondernemingen en multinationals. In alle gevallen kan ik stellen dat zowel de Notes specialisten, ICT management en business management (als gebruiker van de applicaties) tot dezelfde conclusie kwamen als Dhr. Moduson; wildgroei die opgeruimd moet worden. Eigenlijk ook heel logisch, want bij elke migratie is rationalisatie van applicatie / functionaliteit de grote kans; meer doen met minder en ruimte bieden voor nieuwe innovatieve oplossingen. 

Gaan we verbouwen of verhuizen ?

Je zou zelfs kunnen stellen dat de ‘legacy’ van Domino applicaties IBM en haar klanten net zo in de weg zit bij een platform upgrade als dat het klanten aan het denken zet bij een migratie naar het Microsoft platform. Bij zowel ‘verbouwen’ als ‘verhuizen’ is opruimen de grote kans. Verhuizen biedt je echter nog het voordeel dat je dingen radicaal anders kunt doen, Accenture geeft daar goed inzicht in …

Bron : Automatiseringgids : ‘ROI-vraag geen issue bij collaboration-project’