Volkskrant: Lekker met z’n allen in de wolk

Bard van de Weijer van de Volkskrant schreef 2 weken geleden een leuk artikel rondom de ‘online’ ontwikkelingen en percepties. Ik heb er een kleine bijdrage aan mogen leveren.

image

Ik kwam het artikel nu pas online tegen en de geeft me de mogelijkheid wat additionele informatie rondom mijn “quotes”  te geven :

Peter de Haas, in Nederland verantwoordelijk voor de online strategie van Microsoft, ontkent dat cloud computing een bedreiging vormt voor het softwareconcern. ‘Als je kijkt naar een pakket als Office, moet onderscheid worden gemaakt tussen de zakelijke en de consumentenmarkt. Die laatste categorie kan Office tegen een zeer laag tarief aanschaffen. Als je moet kiezen tussen afhankelijk zijn van een internetverbinding of een paar tientjes uitgeven voor het pakket, is de keuze snel gemaakt.’

Ik heb Microsoft Office als voorbeeld genoemd. Iedereen met schoolgaande kinderen en studenten kunnen tegen een zeer gereduceerd tarief Microsoft Office en vele andere software produkten aanschaffen :

Slim.nl

Alle VO-, VMBO-, MBO- of ROC-instellingen die een licentie-overeenkomst hebben afgesloten bij SLBdiensten, kunnen de bijbehorende software bestellen bij Slim. Slim is in 1995 opgericht en is de logistieke partner van SLBdiensten. Wij leveren alle benodigde media, zoals cd-roms, dvd’s, downloads, licentiesleutels en serienummers.

Afhankelijk van de afspraken in de licentieovereenkomst, kunnen de medewerkers, studenten of hun ouders ook software voor thuisgebruik bestellen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de software voor thuisgebruik aan te schaffen zonder dat de onderwijsinstelling een licentieovereenkomst bij SLBdiensten heeft afgesloten.

Surfspot.nl

SURFSPOT.NL is dé ICT-webwinkel waar studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen, medewerkers van basisscholen en (ouders van) basisschoolleerlingen officiele software en andere ICT-producten tegen zeer lage prijzen kunnen aanschaffen.

Altijd en overal kunnen tekstverwerken, rekenen of presentaties kunnen maken met het meest uitgebreide en meest gebruikte office pakket tegen hele lage kosten … zo moeilijk is het niet

In de zakelijke markt is gratis vaak geen issue, zegt De Haas. ‘Daar werkt het advertentiemodel niet of nauwelijks.’ Microsoft biedt in de zakelijke wolk ook diensten aan als Exchange of Sharepoint, waarvoor maandelijks een bepaald bedrag per gebruiker wordt betaald.

Microsoft Online Services biedt Exchange Online, SharePoint Online, Office Communications Server Online en Office LiveMeeting. Deze diensten zijn nu al wereldwijd beschikbaar voor organisaties met meer dan 5000 werkplekken en vanaf de eerste helft 2009 beschikbaar voor alle organisaties.

Laptop
Microsoft zegt niet te geloven dat alles naar de wolk zal verdwijnen. ‘Internet en datacentra hebben grote voordelen, maar toepassingen die gebruik maken van lokale rekenkracht blijven de komende jaren belangrijk’, zegt De Haas. ‘Stel, je geeft een presentatie voor een volle zaal. Dan wil je die liever vanaf je eigen laptop doen, dan via het internet waarbij je het risico loopt dat de verbinding niet werkt.’

OP events waar presentaties gegeven worden is Microsoft PowerPoint in 99,9% van de gevallen de tool en eigen laptop of memorystick het medium. Natuurlijk zegt dit niets over het tool waarmee de presentatie is gemaakt maar wel degelijk iets over de zekerheid van “offline” in dit soort situaties.

Microsoft zegt dat het internet meer en meer zal gaan dienen als een hub (een opslagplaats) voor documenten, software en diensten, maar dat toepassingen op laptops, slimme telefoons en pc’s niet zullen verdwijnen. Aan het eind van de maand zal het softwareconcern nieuwe plannen voor cloud computing bekendmaken. ‘Maar daar mag ik nu nog niets over zeggen.’

Eind deze maand maakt Microsoft meer bekend rondom Live Mesh en de strategie rondom ‘Cloud Computing’ opde Professional Developer Conference.