AG: IBM werkt met Linux-leveranciers aan ‘Microsoft-vrije’ desktop

… IBM bundelt zijn krachten met Canonical (Ubuntu), Red Hat en Novell om gezamenlijk te komen tot een ‘Microsoft-vrije’ desktopcomputer. Het is de bedoeling dat de hardwarepartners van deze Unix-leveranciers vanaf volgend jaar voorgeladen pc’s gaan verkopen met een bundel van de Linux-versie van hun leverancier, gecombineerd met IBM’s gratis pakket Lotus Symphony en eventueel Lotus Notes en Sametime.

Ook zouden de lokale distributeurs wereldwijd hun eigen applicaties voor verticale markten moeten toevoegen, gemaakt met Lotus Expeditor. IBM stelt in zijn persbericht dat op deze wijze een veel betere prijs/prestatieverhouding ontstaat dan bij computers die met Microsoft-technologie (Windows en Office) werken. Ook zou Linux minder veeleisend zijn waar het de hardware betreft. …

Bron: IBM werkt met Linux-leveranciers aan ‘Microsoft-vrije’ desktop

Goed op basis van dit artikeltje is niet goed vast te stellen wat de daadwerkelijk inhoud is van kreten als “betere prijs/prestatieverhouding” en “Ook zou Linux minder veeleisend zijn waar het de hardware betreft”

De rol van IBM in dit geheel lijkt me echter zeer duidelijk “Anything But Microsoft” betekent meer IBM. Meer IBM als het gaat om: Hardware, Software (niet alle software van IBM is “gratis”)en Diensten (Dit spul moet wel ontworpen, geimplementeerd en onderhouden worden).

Op basis van een valide business case zou dit een heel interessante propositie kunnen worden. Ik ben zeer benieuwd naar wat meer detail informatie en berekeningen die de tot nu toe vage claims onderbouwen.

Maar goed IBM heeft verstand van Microsoft-vrije desktops, die stammen namelijk uit de begin jaren 90. Een PC heette toen nog PS/2 en het OS OS/2 🙂

Daarnaast geeft IBM zelf aan dat opensource op zich ook zeer complexe materie is. Het is volgens Bob Sutor van IBM  “vermoeiend” en er sprake is van “een oerwoud aan opensource licenties” …

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen die werk beter maken. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3833