Acht argumenten tegen SaaS

Webwereld publiceerde vandaag een interessant artikel over de ‘ drempels’  van SaaS adoptie :

De populariteit van Software as a Service is niet te stuiten. Toch ziet marktvorser Forrester weerstand bij veel bedrijven om voor het huren van programmatuur te kiezen.

SaaS heeft zich in de laatste jaren ontwikkeld tot een serieuze optie voor het bedrijfsleven. Van klein tot groot kunnen de ondernemingen in veel gevallen flink besparen op de kosten van ICT, door software niet zelf te kosten en te hosten, maar ze te huren van een dienstverlener.

Acht punten van weerstand

Maar Forrester ontdekte uit eigen onderzoek onder Amerikaanse en Europese IT-beslissers dat de dienstverlening niet kan rekenen op absolute dominantie. Er zijn nogal wat bedrijven die er bewust voor kiezen niet voor een SaaS-strategie te gaan. Eind 2007 had 16 procent van de ondervraagden de softwaredienst in gebruik, terwijl 46 procent verklaarde geïnteresseerd te zijn. Toch ziet 37 procent teveel risico’s en bedankt voor de eer.

De weerstand spitst zich toe op acht centrale punten:

  • 66% van de potentiële gebruikers vreest problemen rond de integratie van de SaaS-dienst
  • 61% is bang om tegen een hogere Total Cost of Ownership aan te kijken
  • 55% voorziet problemen met beperkingen om de dienst naar wens te kunnen aanpassen
  • 50% heeft twijfels over het niveau van beveiliging
  • 42% denkt een oplossing op maat nodig te hebben, die naar men vreest geen SaaS-leverancier zal kunnen leveren
  • 39% wordt afgeschrikt door complexiteit van het afrekenmodel
  • 39% vreest problemen door uitval van de toepassing
  • 34% zit vast aan de huidige leverancier en kan niet wisselen

Source: Acht argumenten tegen SaaS

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3822