AG: Personeel pikt internettijd van baas

Interessante kop. AG publiceert een artikeltje over een onderzoek dat E&Y heeft gehouden onder een paar honderd directeuren en managers :

Het privé onder werktijd mailen, surfen en bellen is het afgelopen jaar enorm toegenomen. Vorig jaar werd 3,9 uur per week besteed aan oneigenlijk gebruik van bedrijfsmiddelen, dit jaar is het al een uur meer.

Het zakelijk mailen en surfen in eigen tijd, wat er tegenover zou moeten staan, is het afgelopen jaar echter gelijk gebleven op wekelijks 2,4 uur. Dit is uitgedokterd via de ICT Barometer van Ernst & Young, een regelmatig onderzoek onder 607 directeuren, managers en anderen uit het bedrijfsleven en van de overheid.

Het zijn vooral vrouwen en werknemers beneden de 35 jaar die oneigenlijk gebruik maken van deze faciliteiten op het werk.

Jonge medewerkers besteden tijdens hun werk drie keer zo veel tijd aan surfen, mailen en bellen voor privédoeleinden als hun oudere collega’s.

“Het lijkt wel nu de arbeidsmarkt weer groeiende is dat mensen zich meer wangedrag op de werkvloer permitteren”, zegt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. “Stel dat je een bedrijf runt van honderd mensen, dan komt dit per maand neer op duizend uur arbeidsproductiviteitverlies. Dit is geen kinderspel meer, maar een serieus probleem.” (anp)

Dit soort onderzoeken roept veel vragen op :

  • Is het onder werktijd checken van je prive email of surfen echt “wangedrag” zoals Dhr. Verschuur  veronderstelt ?
  • Is het echt arbeidsproductiviteitsverlies ?
  • Wat is het uitgangspunt van de onderzoekers geweest ?
  • Zijn dit allemaal werknemers die geacht worden 40 uur per week aanwezig te zijn ?
  • Werken deze werknemers nooit buiten de kantoorlokatie en/of buiten kantoortijden ?

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het onderzoek en de wijze waarop de resultaten worden gecommuniceerd roept echt een zeer ouderwets beeld van werken en gebruik van moderne middelen op. De verweving van werk en prive zou niet gestraft moeten worden, maar op de juiste wijze gefaciliteerd.

Als ik vandaag de dag niet in staat zou zijn om onder “werktijd” ook prive zaken af te handelen zou ik niet kunnen functioneren. Het feit dat ik nu (21:30 op donderdagavond) mijn werkdag van morgen aan het voorbereiden ben (en ik ben daar echt niet uniek in) geeft aan dat er “compensatie” genoeg is voor mijn “wangedrag op de werkvloer” …

Kortom dit onderzoek hoort thuis in de vorige eeuw … so 90’s …

Source: Personeel pikt internettijd van baas
Automatisering Gids
Date Published: Thu, 27 Dec 2007 18:43:00 GMT

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3821