Theo Rinsema: Open moet het zijn!

Theo geeft een reactie op het actieplan ‘ Nederland open in verbinding’ en stelt hierbij een aantal kritische vragen. Wat hij daarnaast heel terecht doet is het geheel in perspectief plaatsen; wat is nu eigenlijk de achterliggende doelstelling ?

Maar al te vaak komt de open standaarden / open source discussie op mij over als een doel op zich. Ik hoop dat de achterliggende doelstellingen een keer concreet worden gemaakt (en dan bedoel ik niet de politieke) en er een vraag komt naar goede effectieve oplossingen …

… Twee weken geleden is het actieplan ‘ Nederland open in verbinding’ gepubliceerd. Ik heb het even op me laten inwerken. Voor de (nog) niet-ingewijden: in dit actieplan worden 2 onderwerpen behandeld: open standaarden en open source.

Allereerst…ik vind ‘open’ een heel mooi woord. Je associeert het zo snel met iets positiefs: ‘ waar kies je voor, ‘open’ of ‘gesloten’? Ik zelf kies onmiddellijk voor open! Dat is niet altijd verstandig: het woord erachter is bepalend. En wordt situationeel bepaald. Om het eenvoudig te houden: ik houd wel van ‘open communicatie’, maar niet van ‘open eindjes’; een ‘ open raam’ is fijn als de zon schijnt maar niet als het regent.

Feit is wel dat als je als ‘gesloten’ gezien wordt, je wat uit te leggen hebt. En moet hopen dat de anderen voldoende open zijn om naar je te luisteren. …

Source: Open moet het zijn!
Author: Theo Rinsema
Date Published: Thu, 04 Oct 2007