Consumentenbond opent meldpunt klachten Vista

… De consumentenbond heeft op zijn website een meldpunt opengesteld waar computergebruikers problemen kunnen rapporteren bij het gebruik van het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten. …

Volgens de zegsman heeft de Consumentenbond al onderzoek gedaan naar de problemen met Vista waarmee consumenten worden geconfronteerd. ,,En dat zijn er nogal wat”.

Het systeem kampt met kinderziektes waardoor bijvoorbeeld software voor printers en andere randapparatuur niet werkt. Microsoft zegt te werken aan oplossingen, maar vertelt niet wanneer die komen, aldus de belangenorganisatie. …

Source: Consumentenbond opent meldpunt klachten Vista
Author: redactie@hccmagazine.nl ( de hcc!magazine redactie)
Date originally published: Thu, 09 Aug 2007 23:00:00 GMT

Goed iniatief. Consumenten moeten beschermd worden. Waar ik wel een probleem mee heb is dat de perceptie wordt gewekt dat er veel kinderziektes zijn en, maar de voorbeelden die in dit bericht genoemd worden gaan over printers en andere randapparatuur.

Probleem met Vista of uw randapparatuur ?

Microsoft is geen leverancier van printers en, buiten keyboards en muizen, ook geen leverancier van randapparatuur. Dit ontslaat Microsoft misschien niet 100% van haar verantwoordelijkheid, maar primair is de leverancier van de printer / randapparatuur verantwoordelijk voor het al dan niet compatible zijn / maken van haar spullen. Wat altijd vervelend blijft is dat de consument natuurlijk wel van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Op de websites van veel leveranciers staat aangegeven welke van hun produkten werken met Windows Vista, het kan zeker de moeite lonen dit te controleren voordat je upgrade.
Microsoft biedt hiervoor de Windows Vista Upgrade Advisor. Een tool dat je draait alvorens je een upgrade gaat aanschaffen. Deze wijst je op de drivers en geïnstalleerde software die geupdate moet worden om alles weer goed te laten werken.

Voordat Microsoft een produkt op de markt brengt zijn er diverse programma’s waaraan leveranciers, partners en klanten kunnen deelnemen. Er zijn beta versies, Technology Adaption Programs, etc. In dit stadium kunnen leveranciers van bijvoorbeeld printers of randapparatuur en natuurlijk ook software vendors hun produkten aanpassen en geschikt maken voor deze nieuwe versie.

Als het produkt code gereed is, gaat het, ‘RTM’ Release To Manufacturing’, en zijn de leveranciers in de gelegenheid om de drivers / software / apparatuur aan te passen aan de uiteindelijke versie.

Een goed voorbeeld is mijn eigen situatie. Ik werk met Windows Vista vanaf Beta 2, sinds Juni 2006 op mijn huidige Toshiba Portégé M400 . Dit was dus ruim 4 maanden voordat het produkt ‘RTM’ is gegaan. In die tijd heb ik vele malen videodrivers en andere drivers moeten aanpassen updaten, met wisseld succes, maar wel het bewijs dat met name ook Toshiba zeer veel tijd en energy in haar produkten en drivers heeft gestoken om alles op de uiteindelijke produktie datum 100% gereed te hebben.

Welke van deze 8 klachten heeft u ?

Op het meldpunt van de consumentenbond, kan de consument zijn klachten kwijt, tenminste een deel ervan. De vragenlijst is vrij sturend, je kunt / moet namelijk kiezen uit 8 problemen … Wat als mijn probleem daar niet tussen staat ?

Vervolgens kan de gebruiker een probleem kwijt m.b.t. de verbinding met mijn internetprovider, ik begrijp niet helemaal wat dat specifiek met Windows Vista te maken heeft en kan me eerlijk gezegd, buiten Firewall instellingen weinig problemen voortstellen die specifiek iets te maken hebben met Vista. Wel vraagt men door of de internetprovider uberhaupt Windows Vista ondersteunt. Ik vraag me echt af of er providers zijn die dit (nog) niet doen en wat hier dan de reden van is …

Als de consumentenbond nog vragen heeft bellen ze de gebruiker eventueel nog. Ik zou hen adviseren dat zowiezo te doen. Op basis van dit zeer summiere formulier lijkt het me namelijk heel moeilijk vast te stellen wat de oorzaak van het probleem is, welke mogelijkheden de gebruikers had en heeft gebruikt om tot een oplossing te komen, etc.

Wat als ik tevreden ben ?

Wat ik ook mis, is de mogelijkheid om als gebruiker aan te geven dat ik tevreden ben en geen problemen heb ondervonden met nieuwe systemen, upgrades, etc. In de afgelopen 6 maanden hebben wij thuis 2 PC’s geupgrade van Windows XP Professional naar Windows Vista Ultimate en heb ik ook nog een nieuwe Windows Vista machine gekocht. De randapparatuur 2 HP printers, een Canon Scanner TFT beeldschermen en de internetverbinding werken perfect.

Natuurlijk is het in het belang van Microsoft dat alles vlekkeloos werkt en ik ben er van overtuigd dat Microsoft alles in het werk stelt om dat te realiseren, maar er zijn grenzen en situaties waar de betreffende leverancier haar verantwoordelijkheid moet nemen. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek van de consumentenbond en verwacht dat Microsoft hoe dan ook gebruik zal maken van deze informatie om de dienstverlening naar consumenten verder te verbeteren ….

Update 12/8/07 : zie ook artikeltje op NU.nl / Automatiseringgids.nl

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3817

4 reacties

 1. IDD Peter…ik heb mij ook geergerd aan het onderzoek van de Consumentenbond. Je kunt niet eens aangeven dat je GEEN problemen hebt en dat (zowat) alles toch wel redelijk tot geheel vlekkeloos verloopt.
  Ik heb zelfs Windows Vista zonder problemen (afgezien van het feit dat de machine MAAR 1 GB geheugen had) op een AMD Athlon XP 2600+ (van meer dan 3 jaar oud!) geinstalleerd.
  Ik had de test bij de Consumentenbond overigens ingevuld, maar kon de eerste vraag gelijk al niet beantwoorden (mijn probleem stond er niet tussen). Helaas voor mij kon ik de test toen niet insturen…

 2. Helmer,
  Nogmaals ik vind het iniatief goed en als MS ergens dingen niet goed doet kan en moet dat aan de orde gesteld worden. Mijn “probleem” met de huidige berichtgeving en de opzet van de vragenlijst e.d. is wel erg leidend. Bijna alsof de huisarts je een kwaaltje zit aan te praten …

 3. Beste Henk,
  Ik kan mij heel goed voorstellen dat een slecht of niet werkende PC heel frustrerend is.
  Een paar reacties op basis van jouw korte opsomming :
  1. “vista is zo lek als een mandje defender ewerkt niet de spookware die je binnen krijgt woord niet gevonden
  virussen worden door gelaten en het ergste wat ons kan overkomen is spam shit wordt ook niet Herkend”
  Ik vraag me af welke antivirus software je gebruikt. Vista komt (jammergenoeg) niet met een standaard antivirus / Antispam programma. Ik denk dat je de verantwoordelijkheid van het ‘schoonhouden’ van je PC niet alleen bij Microsoft kunt neerleggen. Als Vista echt zo lek zou zijn als je ons wilt doen geleven zou ik verwachten dat er zich op zeer grote schaal problemen zouden voordoen, dat is niet het geval. Dat is noch uit het onderzoek van de Consumentenbond, noch uit het onderzoek van Microsoft gebleken.
  2. “Mijn laptop is nu zeer ernstig beschadigt
  en ik vind ook dat ondanks zoveel ophef hierover vista moet stoppen het is een shit programma die er alleen op uit is om geld te krijgen maar de menssen krijgen er niets voor terug”
  Ik deel je mening absoluut niet dat Vista een slecht programma is en dat het geen toegevoegde waarde zou bieden. Uit vele externe onderzoeken blijkt dat Vista een van de meest veilige OSen is.
  Ik kan me niet voorstellen dat je laptop onherstelbaar beschadigd is. Ik zou je willen adviseren een specialist te vragen op je PC op te schonen en te ontdoen van virussen, spam en spyare / malware door het installeren van de daarvoor bedoelde 3rd Party software (Symantic of Norton of AntiVir of Microsoft OneCare)
  Als je mijn advies aanneemt dan zul je zien dat je PC goed te herstellen is en door het gebruik van deze software ook schoon blijft, net als onze 5 Vista PC’s thuis al gedurende 1,5 jaar …
  Ik hoop dat je dan ook anders tegen Vista en Microsoft zult aankijken en hier nog even een reactie plaatst …

 4. Ook ik heb helaas vista en ik zeg vista is zo lek als een mandje defender ewerkt niet de spookware die je binnen krijgt woord niet gevonden
  virussen worden door gelaten en het ergste wat ons kan overkomen is spam shit wordt ook niet Herkend Mijn laptop is nu zeer ernstig beschadigt
  en ik vind ook dat ondanks zoveel ophef hierover vista moet stoppen het is een shit programma die er alleen op uit is om geld te krijgen maar de menssen krijgen er niets voor terug
  ik had mijn laptop gekocht met vista erop en kan dat er niet afgooien helaas 600 euro weggeooitwant mijn laptop is beschadigt door zoveel troep weer dat ik mij afvraag of dat wel normaal is kan de partietie niet herplaatsen want de besmetting is te groot Dank u mijnheer Bill gates voor dat shit programma

Reacties zijn gesloten.