Consumentenbond opent meldpunt klachten Vista

… De consumentenbond heeft op zijn website een meldpunt opengesteld waar computergebruikers problemen kunnen rapporteren bij het gebruik van het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista. Dat heeft een woordvoerder vrijdag laten weten. …

Volgens de zegsman heeft de Consumentenbond al onderzoek gedaan naar de problemen met Vista waarmee consumenten worden geconfronteerd. ,,En dat zijn er nogal wat”.

Het systeem kampt met kinderziektes waardoor bijvoorbeeld software voor printers en andere randapparatuur niet werkt. Microsoft zegt te werken aan oplossingen, maar vertelt niet wanneer die komen, aldus de belangenorganisatie. …

Source: Consumentenbond opent meldpunt klachten Vista
Author: redactie@hccmagazine.nl ( de hcc!magazine redactie)
Date originally published: Thu, 09 Aug 2007 23:00:00 GMT

Goed iniatief. Consumenten moeten beschermd worden. Waar ik wel een probleem mee heb is dat de perceptie wordt gewekt dat er veel kinderziektes zijn en, maar de voorbeelden die in dit bericht genoemd worden gaan over printers en andere randapparatuur.

Probleem met Vista of uw randapparatuur ?

Microsoft is geen leverancier van printers en, buiten keyboards en muizen, ook geen leverancier van randapparatuur. Dit ontslaat Microsoft misschien niet 100% van haar verantwoordelijkheid, maar primair is de leverancier van de printer / randapparatuur verantwoordelijk voor het al dan niet compatible zijn / maken van haar spullen. Wat altijd vervelend blijft is dat de consument natuurlijk wel van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Op de websites van veel leveranciers staat aangegeven welke van hun produkten werken met Windows Vista, het kan zeker de moeite lonen dit te controleren voordat je upgrade.
Microsoft biedt hiervoor de Windows Vista Upgrade Advisor. Een tool dat je draait alvorens je een upgrade gaat aanschaffen. Deze wijst je op de drivers en geïnstalleerde software die geupdate moet worden om alles weer goed te laten werken.

Voordat Microsoft een produkt op de markt brengt zijn er diverse programma’s waaraan leveranciers, partners en klanten kunnen deelnemen. Er zijn beta versies, Technology Adaption Programs, etc. In dit stadium kunnen leveranciers van bijvoorbeeld printers of randapparatuur en natuurlijk ook software vendors hun produkten aanpassen en geschikt maken voor deze nieuwe versie.

Als het produkt code gereed is, gaat het, ‘RTM’ Release To Manufacturing’, en zijn de leveranciers in de gelegenheid om de drivers / software / apparatuur aan te passen aan de uiteindelijke versie.

Een goed voorbeeld is mijn eigen situatie. Ik werk met Windows Vista vanaf Beta 2, sinds Juni 2006 op mijn huidige Toshiba Portégé M400 . Dit was dus ruim 4 maanden voordat het produkt ‘RTM’ is gegaan. In die tijd heb ik vele malen videodrivers en andere drivers moeten aanpassen updaten, met wisseld succes, maar wel het bewijs dat met name ook Toshiba zeer veel tijd en energy in haar produkten en drivers heeft gestoken om alles op de uiteindelijke produktie datum 100% gereed te hebben.

Welke van deze 8 klachten heeft u ?

Op het meldpunt van de consumentenbond, kan de consument zijn klachten kwijt, tenminste een deel ervan. De vragenlijst is vrij sturend, je kunt / moet namelijk kiezen uit 8 problemen … Wat als mijn probleem daar niet tussen staat ?

Vervolgens kan de gebruiker een probleem kwijt m.b.t. de verbinding met mijn internetprovider, ik begrijp niet helemaal wat dat specifiek met Windows Vista te maken heeft en kan me eerlijk gezegd, buiten Firewall instellingen weinig problemen voortstellen die specifiek iets te maken hebben met Vista. Wel vraagt men door of de internetprovider uberhaupt Windows Vista ondersteunt. Ik vraag me echt af of er providers zijn die dit (nog) niet doen en wat hier dan de reden van is …

Als de consumentenbond nog vragen heeft bellen ze de gebruiker eventueel nog. Ik zou hen adviseren dat zowiezo te doen. Op basis van dit zeer summiere formulier lijkt het me namelijk heel moeilijk vast te stellen wat de oorzaak van het probleem is, welke mogelijkheden de gebruikers had en heeft gebruikt om tot een oplossing te komen, etc.

Wat als ik tevreden ben ?

Wat ik ook mis, is de mogelijkheid om als gebruiker aan te geven dat ik tevreden ben en geen problemen heb ondervonden met nieuwe systemen, upgrades, etc. In de afgelopen 6 maanden hebben wij thuis 2 PC’s geupgrade van Windows XP Professional naar Windows Vista Ultimate en heb ik ook nog een nieuwe Windows Vista machine gekocht. De randapparatuur 2 HP printers, een Canon Scanner TFT beeldschermen en de internetverbinding werken perfect.

Natuurlijk is het in het belang van Microsoft dat alles vlekkeloos werkt en ik ben er van overtuigd dat Microsoft alles in het werk stelt om dat te realiseren, maar er zijn grenzen en situaties waar de betreffende leverancier haar verantwoordelijkheid moet nemen. Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomst van dit onderzoek van de consumentenbond en verwacht dat Microsoft hoe dan ook gebruik zal maken van deze informatie om de dienstverlening naar consumenten verder te verbeteren ….

Update 12/8/07 : zie ook artikeltje op NU.nl / Automatiseringgids.nl