Partijen willen debat over megadeal Microsoft

De linkse partijen hebben geen trek in opnieuw vage antwoorden van de minister, maar willen een debat over de deal met Microsoft.

…Omdat de politici er geen vertrouwen in hebben dat de laatste ronde vragen nu wél helderheid biedt, neemt Kees Vendrik (GroenLinks) het voortouw en vraagt een debat aan. “Twee jaar geleden heeft de kamer unaniem mijn motie gesteund om open standaarden en open-source te omhelzen. Toch lijkt er op dit gebied niets te gebeuren”, zegt Vendrik getergd. “Ik wil nu wel eens weten welke concrete initiatieven er nu zijn genomen.” …

…Arda Gerkens vindt het ‘diep triest’ dat men twee jaar na de motie-Vendrik nog altijd niet verder is gekomen dan na te denken over open standaarden. “Langzamerhand moet je het stadium van denken toch wel eens voorbij zijn”, zegt Gerkens. …

…Vendrik gaat nog een stapje verder: “Ik zou willen zeggen dat hier sprake is van onwil.” Volgens hem is het een bewuste keuze om open-source bij de onderhandelingen te negeren. Van zijn motie is wat hem betreft dan ook niet veel over. De doelstelling om de overheid per 2006 te laten overstappen op open standaarden zal zeker niet gehaald zal worden, aldus Vendrik…

[Via WebWereld – Uw link met het ICT-Nieuws]

Wat me in alle artikelen over overheid en open source opvalt is het gemak waarmee de “deskundigen” van de diverse politieke partijen de begrippen open source en open standaarden door elkaar gebruiken. Ik kan me niet aan het idee onttrekken dat het merendeel ook daadwerkelijk het verschil niet weet. Het zijn in werkelijkheid toch echt 2 totaal verschillende dingen.
Open source is een business model en open standaarden is gericht op interoperabiliteit.

Het lijkt me geen overbodige luxe dat men voor aanvang van het debat wat huiswerk doet, dat helpt de discussie. (waarom geloof ik hier toch eigenlijk niet in ??)

Bedtime reading :

Uitleg Open Source (dus GEEN OPEN STANDAARDEN)

Als tegen hanger van Open Source, Commercial Software.

Microsoft Share Source Initiative

The Future of Software: Enabling the Marketplace To Decide

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3823