Kanttekeningen bij Microsoft’s anti-piraterijbeleid

PCM, Personal Computer Magazine: “Enkele organisaties hebben hun bezorgdheid geuit over Microsoft’s nieuwe anti-piraterijbeleid. Zoals enige dagen geleden bekend werd, zal Microsoft in de toekomst haar Windows Update service en de Windows Download site alleen nog maar beschikbaar stellen voor gebruikers met een legale productsleutel. Op zich een redelijk gegeven, maar er zit een adder onder het gras.

Sommige landen hebben een rijke geschiedenis van hardware-fabrikanten en winkeliers die zonder moeite niet-legale Windows-versies op de computers van hun (nietsvermoedende) klanten installeren. In deze landen zullen dergelijke computers een enorm veiligheidsrisico gaan vormen. Deze computers kunnen namelijk erg vatbaar zijn voor trojans en virussen; een kwaadwillende virusschrijver zou grote aantallen van deze computers kunnen gebruiken om aanvallen uit te voeren op Europese of Amerikaanse servers. Microsoft heeft nog niet gereageerd op deze bezorgdheden.

Op zich een goed punt. Ik denk ook dat dit wellicht een reden kan zijn waarom deze maatregelen lang op zich hebben laten wachten. Het is in mijn optiek niet een probleem dat onder de verantwoordelijkheid van Microsoft valt, maar onder die van de genoemde landen die installatie van niet-legale Windows-versies gedogen.
Wel een interessante discussie overigens, in dit geval is er 1 bedrijf die in elk geval aangesproken kan worden. Hoe gaat dat nu en in de toekomst met besturingssystemen en applicaties die op open source technologie zijn gebaseerd ?

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3813