BlackBerry: Mobiel email ongeacht de kosten

Hij is mooi, flitsend, handig, compact, gemakkelijk in gebruik, kortom iedereen wil hem hebben; ongeacht de kosten

U kent hem vast wel, de BlackBerry van RIM, een device om mobiel uw email en agenda te raadplegen en bewerken.
Inmiddels is de oplossing verkrijgbaar bij 4 van de 5 mobiele operators in Nederland, te weten KPN, Vodafone, T-Mobile en Telfort.
De oplossing is erg populair, met name onder het senior management van bedrijven, voor wie het mobiel alleen raadplegen of bewerken van hun email en agenda volstaat.

Wat mij in het afgelopen jaar is opgevallen, is dat de aanschaf, implementatie en gebruik van deze oplossing niet of zeer oppervlakkig onderworpen wordt aan een business case; terwijl voor elke andere ICT oplossing dit bijna een absolute randvoorwaarde is geworden. Daarnaast blijkt het verzoek van de gebruiker zelden "ik wil een mobiele email / agenda oplossing" te zijn, maar een "ik wil een BlackBerry".
De reden voor dit verzoek is vaak dat de oplossing, eenvoudig is (in installatie en gebruik), snel te implementeren en voor een vast bedrag per maand. Dit vaste bedrag per maand lijkt in het niet te vallen tegen alle mogelijke besparingen en voordelen die email in je binnenzak biedt.

Zelf werk ik al zeer geruime tijd met een mobiele PDA / smartphone oplossing voor het bewerken van mijn email, agenda en contacten op basis van Windows Mobile. Deze oplossing heeft als groot voordeel dat de userinterface sterk lijkt op die van mijn laptop en dat ik ook email attachments kan lezen en bewerken. Daarnaast kan ik mobiel contacten bewerken die automatisch gesynchroniseerd worden met mijn mailserver.

Een ander, zeer quantitatief voordeel zit hem in het feit dat ik geen flat fee heb voor mobiel data verbruik, maar pay-as-you-go, op basis van een 5Mb per maand bundel. Waarom is dat nu zo’n voordeel ten opzichte van het BlackBerry model ? Nou, BlackBerry kent een zeer hoge maandelijkse flatfee van rond de 32 Euro per maand. Want wat blijkt in de praktijk, je moet je een ongeluk mailen om die 5 Mb vol te krijgen, laat staan een flatfee rate van 32 Euro wat neerkomt op zo’n 25 Mb per maand.

Dit laatste triggerde mij om maar eens te berekenen wat je dan zou uitsparen als je het gebruik van een BlackBerry oplossing vergelijkt met een PDA / Smartphone oplossing, oftewel flatfee vs pay-as-you-go.

Zit je goed ?…

De smartphone / PDA oplossing is gemiddeld maar liefst 65% goedkoper !

Hier komt nog bij dat er voor dit soort oplossing de wet van de grote getallen geldt; (middel)grote bedrijven schaffen ze per 400/500 stuks of meer tegelijk aan.
Voor het maken van een vergelijking heb ik de tarieven van de verschillende operators genomen, voor zowel hun BlackBerry als hun losse databundels. Wat me bij het zoeken naar die tarieven al opvalt is dat je door de bomen het bos niet ziet. Daarnaast valt op dat de tarieven tussen de operators ook aanzienlijk verschillen.
Al met al zie hieronder een grafiek welke het gebruik van de BlackBerry oplossing vergelijkt met een smartphone / PDA oplossing op basis van 500 gebruikers en 5Mb dataverkeer per maand. De kosten zijn per jaar.

Achteraf gezien maar goed dat er geen volledige business case is gemaakt voor deze oplossing. En waar praten we nu helemaal over ruim een ton besparing per jaar , peanuts toch ? Nou, als je alleen naar het verbruik zou kijken kun je op basis van de gebruikskosten 900 – 1300 gebruikers EXTRA van zo’n oplossing voorzien; als je dat weer afzet tegen de mogelijk besparingen die email in je binnenzak oplevert …

En kijk dan ook nog even naar de prijsverschillen tussen de operators, Telfort is 14% goedkoper dan KPN, dat telt ook lekker door.

Disclaimer
De berekening gaat uit van de volgende punten:
– Hardware, software, installatie en beheerkosten zijn buiten beschouwing gelaten; er is puur gekeken naar de gebruikskosten (*).
– Tarieven zijn afkomstig van de website van de verschillende operators; peildatum 2-10-2004.
– Tarieven zijn voor nationaal gebruik.
– Het bellen (spraak) en specifieke abonnementsvormen zijn buiten beschouwing gelaten (staan ook niet op de site)
– De 5Mb dataverkeer tarieven gebruikt voor de smartphone / PDA berekening zijn gebaseerd op 5Mb bundels van de verschillende operators.
– Berekening is gebaseerd op 500 gebruikers en een maximum dataverkeer van 5 Mb per maand.

(*) Op korte termijn zal ik nog een volledige TCO berekening BlackBerry vs smartphone / PDA maken.

Wil je zelf eens rekenen, download het spreadsheet hier. Heb je commentaar ? Challenge me 🙂

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3823

5 reacties

 1. Links in deze post zijn geupdate. Ook het spreadsheet is weer te downloaden.
  Let wel op, dit is nog steeds de oude informatie (oktober 2004).
  Ik zal bij gelegenheid de informatie actualiseren

 2. Beste Peter,
  Is de informatie inmiddels geactualiseerd naar 2009?
  Gelden je conclusies nog altijd? Of zijn de tarieven zo gewijzigd dat het niet meer uit maakt?
  Johan

 3. Johan,
  Ik heb de informatie niet geactualiseerd.
  Ik zel er zeer binnenkort (deze maand)eens een nieuwe blogpost aan wijden. Er is o.a. met de komst van de iphone, een bredere ondersteuning van Exchange Active Sync, de komst van Exchnage 2007, etc erg veel veranderd in mobility land ..
  Persoonlijk denk ik dat de business case voor BlackBerry er niet beter op is geworden, ik verwacht dat dat ook uit een nieuw onderzoekje zal blijken …
  check eind feb nog even aub

Reacties zijn gesloten.