ADSL verslaat kabel op prijs, snelheid en vooruitstrevendheid

Gebruik kabelinternet nagenoeg stabiel; ADSL blijft doorgroeien

Voor het eerst is ADSL sterker vertegenwoordigd onder huishoudens met internet dan kabel- internet; 30% gebruikt kabelinternet en 32% ADSL. ADSL heeft de laatste maanden een sterke inhaalslag gemaakt in deze dynamische markt. Dit blijkt uit de recente grootschalige ConcurrentiemonitorTM van Heliview. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder ruim 1.000 huishoudens in Nederland.

Op de deelaspecten prijs, snelheid en vooruitstrevendheid scoort ADSL hoger dan kabelinternet. Zo geeft 32% aan kabelinternet snel te vinden en 73% ADSL. De kwaliteitsperceptie loopt niet ver uiteen. De voorkeur voor ADSL op diverse deelaspecten lijkt een positieve impact te hebben op het gedrag, immers er is een snellere groei van ADSL gebruik ten opzichte van kabelinternet.

Wanadoo geniet de hoogste spontane naamsbekendheid onder internetgebruikers. Op de tweede plaats komt Zonnet gevolgd door Het Net en Planet Internet. Dit zien we vooral bij internetgebruikers met een analoge verbinding of ISDN. Oftewel bij een mogelijke keuze voor breedband internet door analoge gebruikers of ISDN gebruikers lijken deze aanbieders een hoge top-of-mind positie te hebben.

In het ADSL segment geniet Planet Internet de hoogste geholpen bekendheid. Planet is/blijft ook de meest ingeschakelde aanbieder met meer dan 15% (van alle internetgebruikers).

De klanten van @Home, Planet en Het Net zijn op basis van diverse aspecten (prijs, helpdesk, facturatie, etc.) het meest tevreden. Tiscali heeft de beste score met betrekking tot het dienstenaanbod.

Gebruik kabelinternet nagenoeg stabiel; ADSL blijft doorgroeien
Het aantal kabelinternetgebruikers is ten opzichte van eind 2003 min of meer stabiel gebleven, ADSL maakt een groei door van 8%. Dit blijkt uit een recente meting van de ICT Consumer MonitorTM van Heliview. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder ruim 1.000 huishoudens in Nederland.

Als we kijken naar het hele smallband segment kiest men voor een analoge of ISDN verbinding met name vanuit het kostenoogpunt. In 47% van de gevallen wordt ADSL gekozen voor snelheid; voor kabelinternetters is dit in mindere mate een motief, namelijk 36%.

De nummer 1 internetprovider in het smallband segment is Het Net (22%). Bij de kabelaanbieder is dit @Home (37%) en bij de ADSL aanbieders Planet Internet (24%). De gemiddelde besteding aan kabelinternet is € 34 en aan ADSL € 33; hieruit blijkt direct de hevige prijsconcurrentie tussen kabel en ADSL.

11% van de huishoudens met internet heeft voor de komende 12 maanden daadwerkelijk plannen om op een ander type internetverbinding over te stappen. De kosten zijn hierbij de belangrijkste reden, direct gevolgd door de snelheid. Het meest overwogen type internetverbinding is ADSL (58%) op afstand gevolgd door kabel (38%).

Circa 7% van de gebruikers van internet heeft plannen om over te stappen naar een andere Internet Service Provider. Heliview ziet dat het switchgedrag licht toeneemt sinds eerdere metingen in 2004.

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3821