SRA Rapport : Derde jaar op rij winstdaling voor groot deel kleiner mkb

Voor het derde opeenvolgende jaar daalt de winst van veel kleine MKB-bedrijven. In 2023 maakte 54% van de microbedrijven minder winst, en bijna 40% zag de winst met 50% of meer dalen. Ondanks een omzetgroei van 3,6% blijft de winstgroei bescheiden door hoge kosten en inflatie.

Een groot deel van het kleinere MKB heeft voor het derde jaar op rij te maken met een winstdaling, zo blijkt uit het SRA-rapport “Branches in Zicht 2024”. Dit rapport, gebaseerd op meer dan 9.000 jaarrekeningen, toont aan dat 54% van de microbedrijven in 2023 minder winst maakte dan het jaar ervoor. Bijna 40% zag de winst met 50% of meer dalen. De kwetsbaarheid van deze microbedrijven, die een cruciale rol spelen in de Nederlandse economie, komt hiermee duidelijk naar voren. Ondanks een lichte omzetgroei van 3,6% voor het gehele MKB, blijft de winstgroei bescheiden door hoge kosten en inflatie. De verschillen tussen branches zijn groot, waarbij de detailhandel en logistiek slechter presteren, terwijl de horeca boven gemiddeld scoort. Een consistent overheidsbeleid en betere investeringsmogelijkheden zijn essentieel voor het versterken van deze bedrijven.

Belangrijke punten:

83% van alle bedrijven in Nederland is microbedrijf.

54% van de microbedrijven boekte minder winst in 2023.

39% van de microbedrijven zag een winstdaling van 50% of meer.

Omzetgroei van 3,6% voor het hele MKB, lager dan de inflatie.

• Grote verschillen tussen branches, met name detailhandel en logistiek in de min.

De dalende winstcijfers en de groeiende verschillen tussen branches benadrukken de noodzaak voor een sterk en consistent overheidsbeleid om de veerkracht en innovatiekracht van het kleinere MKB te waarborgen. Investeren in digitalisering en duurzaamheid kan bijdragen aan een stabielere toekomst voor deze cruciale sectoren van de economie.

Bron: Derde jaar op rij winstdaling voor groot deel kleiner mkb

Download het SRA-Rapport ‘Branches in Zicht 2024, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3823