#biohacking van een slecht geheugen

Vandaag ben ik begonnen in het nieuwe boek Biohacking van Peter Joosten. Een leuk onderwerp en Peter is echt een autoriteit op dit gebied.

Vanmorgen kwam ik echter niet verder dan het voorwoord van Martijn Aslander in het boek. Iets daarin stoorde me … iets dat helemaal niets met het boek te maken heeft, maar meer iets met een slecht of selectief geheugen. Jammer dacht ik, dat heeft Martijn Aslander toch helemaal niet nodig.

Ik struikelde dus al gelijk over de eerste alinea in het boek :

Rond 2006 kwam ik via Danny O’Brien op het spoor van de lifehacking beweging. Ik werd ik de mede-oprichter van lifehacking.nl en stond ineens bekend als een van de eerste slimmer-werken-experts. In een nieuw veld ben je al snel expert… Rond die tijd begon mijn fascinatie voor brein- en kenniswerk. Het zou zomaar eens kunnen, en daar zijn veel aanwijzingen voor, dat we eigenlijk nog helemaal niet weten wat kenniswerk is, laat staan hoe je dat organiseert en faciliteert. Wonderlijk in een kenniseconomie, en in een kennissamenleving waarin we zo’n 5 miljoen kenniswerkers hebben. Na lifehacking kwamen KPN en Microsoft met een slap aftreksel van onze inzichten over slimmer werken, genaamd Het Nieuwe Werken. Met die marketingkracht erachter werd het snel groot, maar de gemiste kansen (daadwerkelijk terug naar de tekentafel, opnieuw nadenken over de essentie van kenniswerk) zijn vele malen groter.

Dus Lifehacking.nl, opgericht ergens in 2006 en echt onder de aandacht komend vanaf 2007 was het fundament voor Het Nieuwe Werken ? Microsoft (in Nederland?) is niet verder gekomen dat Het NIeuwe Werken als slap aftreksel van het slimmere werken van lifehacking.nl ? Ik herinner me het allemaal heel anders …

En herinneren is natuurlijk helemaal niet zo moeilijk. Een slimme lifehack voor geheugen(verlies)  heet het internet… en het internet vergeet niets …

In 2006 werkte ik namelijk voor Microsoft en had naast een mede verantwoordelijkheid voor Het Nieuwe Werken (ja toen al) ook de verantwoordelijkheid voor alle (opkomende) clouddiensten van Microsoft.
Binnen Microsoft waren we in 2005, naar aanleiding van de visie van Microsoft op ‘The New World of Work’ gestart met Het Nieuwe Werken. Geen slap aftreksel of verkoopverhaal maar de gehele organisatie Microsoft Nederland ging op zijn kop en een nieuwe manier van werken en de gebruikers stond centraal. Op bijna elk event dat Microsoft organiseerde of een bijdrage aan leverde stond deze visie centraal voor de positionering van de toegevoegde waarde van (Microsoft) software(diensten) en hoe dit kan bijdragen aan een betere en slimmere manier van werken. (voorbeeld)

Natuurlijk hoor ik je denken, dat is die marketingkracht waar Martijn het over heeft. Klopt maar wel een paar jaar eerder dan in het voorwoord wordt geschetst.
In 2006 kwam ik namelijk ook zelf in contact met Martijn en Frank Meeuwsen. Dat was een dusdanig leuk contact dat Microsoft een aantal keren de lifehacking dagen (lifehacking academy) heeft gesponsord. Zo gaf ik in 2008 een ‘unconference’ over Het Nieuwe Werken op de lifehacking academy. Alleen al aan de slides die ik toen gebruikte voor de inleiding van het onderwerp is te zien dat Microsoft, o.a. met Factor4 Index echt al een paar jaar goed onderweg was.

Maar het gaat helemaal niet om Martijn of Microsoft. Waar ik gewoon een beetje van baal is dat sommige dingen een eigen leven gaan leiden. Als ze dan ook nog in het voorwoord van het boek van iemand belanden is het zonde. Ik heb de rest van het voorwoord maar overgeslagen …