Computable : 2 artikelen n.a.v. CloudCamp / Cloud Computing

Eén event 2 koppen en 2 conclusies ..

Afgelopen donderdag was de eerste CloudCamp in Nederland en naast een aantal andere Cloudspelers was ook Microsoft van de partij.

Ook Computable was daar om verslag te doen van het event :2 artikelen en eigenlijk ook 2 (tegenstrijdige?) conclusies over hetzelfde event :

image

Mijn collega Serge van Schie heeft uitleg gegeven over de strategie van Microsoft: Software + Services :

… Microsoft biedt keuze

Ook Microsoft-evangalist Serge van Schie, voorspelde dat een hybride cloud-model de toekomst heeft. Deze voorspelling bleek wonderwel te passen binnen Microsofts software + services-strategie: "Bedrijven hoeven niet te kiezen tussen lokaal of cloud, maar kunnen beiden combineren. Dat noemt Microsoft software plus services: we kopiëren het huidige Microsoftplatform naar het web. Windows Azure is geen hostingomgeving. Het is een platform waarop je je applicaties kunt bouwen en gebruik kunt maken van de voordelen van de cloud, waar die er zijn. De cloud is een optie. Het is een aanvullend platform voor het draaien van applicaties. Ook al zijn jullie dat misschien niet van Microsoft gewend, software plus services gaat over keuze." …

Bron: Computable.nl

Ik dacht ik haal het artikel even op via de RSS feed, maar bovenstaand artikel stond er niet in. Wel deze :

clip_image001

Bron: Computable.nl

Ik ben er niet bij geweest dus heb ook niet alle discussies / visies meegekregen. In het 2e artikel staan een aantal conclusies in dit artikel die ik niet echt deel. De kop van dit artikel en ook de geciteerde delen zaaien onnodig twijfel. Onnodig omdat in deze fase van adoptie van CloudComputing een aantal dingen nog niet duidelijk zijn, bedrijven realiseren zich dat. Dit is dus een fase van verkenning, oriëntatie, ervaring opdoen. “Rip and replace” is niet aan de orde en je volledige IT in de cloud onderbrengen ook zeker niet …

…"Als de business case voor cloud computing zo duidelijk is, waarom maken organisaties er dan nog niet massaal gebruik van?" Die vraag stelde Maarten Kleyn, mede-oprichter van IntermediaT, dat organisaties adviseert en ondersteunt bij het migreren van bestaande applicaties naar de cloud. Kleyn: "Het is een perfect platform voor experimenten, door de schaalbaarheid en lage investeringskosten. En de cloud brengt eenvoud. Je hebt geen gedoe met systeemintegratie, patches en updates. Bovendien is het ideaal in tijden van crisis: je betaalt voor het gebruik." …

Ik ben van mening dat de business case nog helemaal niet zo duidelijk is. Cloud Computing is niet de volgende ‘silver bullit’ waarmee je al je IT zorgen laat verdwijnen en per definitie kosten verlaagd. Het is de volgende stap in de evolutie van applicatie ontwikkeling en exploitatie. Ook is het in potentie een fundamentele verandering in de applicatiearchitectuur van elke organisatie. We staan aan het begin van dit proces en de vraagstelling doet vermoeden alsof het al een uitgemaakte zaak is.

…Daarnaast speelt er volgens Kleyn een "Video 2000"-achtige kwestie: verschillende aanbieders zoals Amazon, Google, Microsoft, IBM en Salesforce gebruiken verschillende programmeertalen, standaarden en architecturen. Kleyn: "Bedrijven vragen zich af: wie van hen gaat winnen?"…

Ik kan niet voor andere organisaties praten, maar in het geval van Microsoft wel. Microsoft’s applicatie platform heet .NET en er zijn 4 Miljoen ontwikkelaar wereldwijd die hier dagelijks mee werken (note to self include the link). Daarnaast is Microsoft uitermate duidelijk over de architectuur, de mogelijkheden voor ontwikkelaars en de openstandaarden en interoperabiliteit van ondermeer het Windows Azure platform. Kijk hiervoor maar eens op http://www.azure.com

 

Ik kon er zelf helaas niet bij zijn afgelopen donderdag, maar als ik de artikelen zo lees en de feedback van Serge van Schie heb gehoord was het een geslaagde opzet en voor hehaling vatbaar. Er moet wel meer inspanning geleverd worden om meer deelnemers aan te trekken …

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen die werk beter maken. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3829