Microsoft “Office SaaS”

De titel vat kernachtig samen waar Microsoft Online Services niet voor staat ..

  • De online diensten van Microsoft bevatten geen Microsoft Office als dienst.
  • Het is niet per definitie een SaaS oplossing; het is een combinatie van software + diensten die rijke functionaliteit, performance en offline functionaliteit biedt.

In het artikel ‘Microsoft SaaS Office per april in Nederland’ besteden InfoWorld, Webwereld en TechWorld aandacht aan de Internationale launch van Microsoft Online Services, van 2 maart jl tijdens de Cebit.

Die aandacht is natuurlijk super. Ik zag in de artikelen wel een paar zaken die door de auteur anders zijn geïnterpreteerd. een korte reactie daarop:

Het online Office-abonnement van Microsoft, waaronder hosted Exchange, Sharepoint en Office Communications, is per 1 april in Nederland verkrijgbaar.

Per direct is tegenhanger van Google Apps als trial uit te proberen. Microsofts software Exchange en Sharepoint is in de Verenigde Staten al als online-service af te nemen. Nu brengt de softwareproducent zijn SaaS-aanbod, waarbij het software combineert met services, ook naar Europa. Dat gebeurt per 1 april.

Het betreft geen Office abonnement. De dienst heet Business Productivity Online Services, een onderdeel van Microsoft Online Services en bestaat uit de volgende oplossingen :

  • Exchange Online
  • SharePoint Online
  • Office Communications Online
  • LiveMeeting.
  • Optionele diensten, waaronder archivering van email, extra encyptie (beveiliging) van email en BlackBerry Enterprise Server.

    Microsoft Office wordt niet aangeboden als dienst en maakt ook geen deel uit van Microsoft Online Services zoals deze is aangekondigd.

Net als Google garandeert Microsoft 99,9 procent uptime per maand voor z’n online software. De prijs van het SaaS-pakket is echter niet concurrerend met Google Apps. Google rekent 40 euro per gebruiker per jaar, Microsoft 12,78 euro per maand, oftewel 153 euro per jaar, bijna vier keer zo duur als Google.

Organisaties die een Online oplossing overwegen doen er goed aan om hun huidige platform (daar is kennis van), eisen en wensen,  voor de korte en middellange termijn heel helder te hebben.

De prijs is natuurlijk belangrijk, zeker in deze tijd. Maar prijzen zijn relatief

Microsoft Online Services is niet 1:1 te vergelijken met Google Apps. In de bovenstaande conclusie rondom jaarlijkse kosten word daar wel van uitgegaan. Het strekt te ver om alle verschillen uiteen te gaan zetten, maar als ik 3 punten zou moeten noemen waarin die verschillen tot uiting komen zijn dat:

  • Microsoft biedt rijkere functionaliteit door o.a. Offline werken, enterprise functionaliteit als Enterprise Content management, Business Intelligence, workflow, geïntegreerde presence en instant messaging.
  • Klanten hebben de keuze hoe zij Microsoft oplossingen willen implementeren: in eigen datacenter, gehost door een van de 800 Microsoft hosting partners wereldwijd, gehost door Microsoft (Microsoft Online Services), of een combinatie van de eerder genoemde mogelijkheden.
  • Bewezen technologie die op internet en enterprise schaal al jaren wordt toegepast. Voorbeelden zijn Microsoft Exchange met een marktaandeel van 65% – 85% afhankelijk van markt en analist. Ook worden SharePoint en Exchange al jaren als Hosted dienst aangeboden in de markt, zo past KPN deze toe voor meer dan 1,5 Miljoen gebruikers bijvoorbeeld.

SLA
Er zijn ook verschillen in de SLA. Microsoft biedt een 99,9% beschikbaarheid op alle diensten, daar waar Google Apps alleen 99,9% beschikbaarheid op Gmail biedt; niet dus op de andere producten. Hiervoor verwijzen de servicesvoorwaarden van Google Apps Professional naar de Gmail SLA.

Support
Voor ondersteuning biedt Google een online helpcentrum, maar geen telefonische ondersteuning. De speciale support dienst voor Administrators van de klant is alleen beschikbaar op werkdagen via internet.

In een artikel op ZDnet.com staat ook een korte visie van Google vs Microsoft door Ron Markezich

Multinationals

Er komt een standaard versie en een op maat gesneden, dedicated variant voor bedrijven met meer dan 5000 werknemers. De leverancier mikt hiermee niet alleen op bedrijven in die landen, maar ook op multinationals. Die kunnen dan grootschalig overstappen naar Microsofts ‘software plus services’-aanbod.

De internationale lancering betreft specifiek de Standard variant. De dedicated variant is al meer dan een jaar wereldwijd operationeel. Dit is in september 2007 aangekondigd en hier zijn al veel multinational mee aan de slag.

Het feit dat de dedicated variant al veel langer internationaal beschikbaar is verklaard ook wellicht de vraag sommige sceptici op webwereld hoe het kan dat er al zoveel betalende klanten / gebruikers op deze dienst zitten.

Klanten voor Online Services hebben drie keuzes voor het draaien van de gehoste software. Dat kunnen ze doen in een eigen datacenter, in dat van een Microsoft-partner, of in een Europees datacenter van de aanbieder zelf. Het is nog onbekend of dit prijs- of serviceverschillen met zich meebrengt.

De klant heeft de keuze op welke manier zij de Microsoft software wil implementeren :

  1. In huis, in het eigen datacenter
    Hier geldt dan ook de SLA van de IT afdeling van de klant.
    De kosten zijn hier de Microsoft licenties, hardware, software van derden en diensten / personele kosten.
  2. Gehost door een Microsoft Hosting Partner
    Hier geldt de SLA van de Microsoft Hosting Partner.
    De kosten voor de dienst zijn over het algemeen kosten per gebruiker per maand voor de totale dienst.
  3. Gehost door Microsoft
    Hier geldt een SLA van 99,9% beschikbaarheid.|
    De kosten zijn per gebruiker per maand.

Bronnen:  InfoWorld, Webwereld, TechWorld