Microsoft vraagt OSDL om Windows-Linux vergelijking

Microsoft heeft de Open Source Development Labs benaderd om samen te werken aan een onafhankelijke vergelijkende analyse tussen Linux en Windows. Het bedrijf heeft aangeboden om de helft van het onderzoek te bekostigen, mocht het Lab met dit voorstel akkoord gaan. Het lijkt erop dat Microsoft Linux nu officieel erkent als een van zijn directe concurrenten. Steve Ballmer heeft in een interview gezegd dat, naast Google en Yahoo, Linux een van de belangrijkste uitdagingen was voor de softwaregigant. Met name op het gebied van webhosting wint Linux het van Microsoft, maar de laatste is op zulke fronten hard aan de weg aan het timmeren, aldus Ballmer.

Er is vanuit de opensourcegemeenschap fel gereageerd op Microsofts ‘Get the Facts’-campagne; het is dan ook niet waarschijnlijk dat de softwaregigant uit deze hoek veel hulp kan verwachten voor een dergelijk onderzoek. Bovendien maken Linus Torvalds en zijn rechterhand Andrew Morton deel uit van het werknemersbestand van de OSDL, waardoor de kans dat deze akkoord gaan met een dergelijk ‘onafhankelijk’ onderzoek zeer klein is. Martin Taylor, de ontwerper van de gewraakte campagne, heeft al contact gezocht met OSDL-directeur Stuart Cohen. Taylor zegt dat hij deze stap heeft ondernomen naar aanleiding van een artikel in een Linux-magazine, waarin de auteur pleitte voor een feitencampagne vanuit het gezichtspunt van het Tux-OS.

Taylor zei dat hij voor de jaarlijkse Linux World Conferentie een e-mailconversatie met Cohen is gestart. Op deze conferentie in San Francisco hebben de twee elkaar ontmoet en de plannen besproken. Uit deze gesprekken zijn nog geen concrete afspraken voortgekomen. Het voorstel valt niet in goede aarde bij een aantal prominente Linux-verkopers. Red Hat heeft al aangegeven niets te zien in dit initiatief van Microsoft. Bovendien plaatst een woordvoerster van het bedrijf vraagtekens bij de onafhankelijkheid van een onderzoek wat deels door de belanghebbenden gefinancierd wordt. Bovendien wil het bedrijf geen gebruik maken van onderzoek in zijn marketingtechnieken. In plaats daarvan gebruikt Red Hat echte gebruikerservaringen, die niet gebaseerd zijn op gesimuleerde labomstandigheden.


[Via Tweakers.net Mixed RSS Feed]