Smartphones ondergraven inkomstenbron belbedrijven

Fabrikanten die steeds meer voorzieningen toevoegen aan hun mobiele telefoons, ondergraven daarmee potentiele inkomstenbronnen voor de exploitanten van mobiele netwerken. Dat stelt het Amerikaanse marktonderzoeksbureau iSuppy in een nieuw rapport over het ontwerpen van mobiele ‘handsets’.

[Via Huize Zeezicht Nieuws]

Interessante, maar geen verrassende conclusie. De ontwikkelingen op het gebied van smartphones gaan zeer snel en in mijn optiek is dit het geval doordat de software (OS en applicaties) de echte innovators zijn. Dit is een gebied waar mobiele operators weinig tot geen invloed op hebben. Gartner group heeft dit onlangs ook al min of meer aangegeven (zie eerdere post). RIM Blackberry is op dit moment een (de ?) cashcow voor mobiele operators, maar ik ben van mening dat ook dit ‘business model’ eindig is, ondermeer door bevenstaande conclusie. De echte innovatie komt van software en dus van developers, ISV’s en integrators; partijen die verstand hebben van data en software oplossingen. Transport van data wordt een commodity; straks hebben we overal een IP verbinding vanaf ons mobiele apparaat tegen zeer geringe kosten. “IP Everywhere !”

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3822