CIA oefent drie dagen lang cyberoorlog

Mogelijk deels naar aanleiding van aantijgingen dat het bureau te weinig fantasievol was over potentiële aanvallen, heeft het Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA) afgelopen week een driedaagse cyberoorlog geoefend. De oefening, bekend onder de naam “Silent Horizon”, speelde zich af in 2010 en bestond uit een aanval op kritieke Amerikaanse computersystemen door een fictieve nieuwe alliantie van anti-Amerikaanse organisaties, waaronder een aantal anti-globalisatie hackers. Silent Horizon had tot doel om te beoordelen in hoeverre de Amerikaanse overheid en industrie in staat zijn om langdurige aanvallen en internetstoringen het hoofd te bieden.

De oefening in Virginia wordt door sommige kenners als opmerkelijk beschouwd, omdat het uitgangspunt – het feit dat een cyberaanval het land net zoveel schade zou kunnen toebrengen als bijvoorbeeld de aanvallen van 11 september 2001 – door veel terreurexperts weggewuifd wordt. Digitaal terrorisme delft nog altijd het onderspit tegenover aanvallen met explosieven en biologische of nucleaire wapens, mede omdat analyses van de overheid ervan uitgaan dat terroristen voornamelijk van laatstgenoemden gebruik zullen blijven maken. Desalniettemin merken experts op dat een cyberaanval een goede manier is om bijvoorbeeld de respons op een conventionele aanval te verstoren, waardoor de oefening mogelijk ook in de ogen van skeptici de moeite waard was.

[Via Tweakers.net Mixed RSS Feed]

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3817