Wardriving – beveiliging van draadloze netwerken

Van de week vroeg een kennis mij hem te helpen met het installeren en configureren van zijn ADSL verbinding. Hiervoor moest ondermeer een Router/WLAN apparaat worden geinstalleerd. Al met al redelijk simpel, maar toen ik mijn tabletPC aanzette om e.e.a. te configureren zag ik in no time 6 draadloze netwerken oppoppen waarvan er 2 niet eens beveiligd waren.
Dit bracht me op het idee me maar eens te gaan verdiepen in Wardriving. Wardriving is het fenomeen van rondrijden met een laptop of PocketPC met WLAN kaart en zoveel mogelijk draadloze netwerken detecteren. De applicaties die je hiervoor gebruikt detecteren deze automatisch en hoesten direct een gedetailleerde liojst van wetenswaardigheden op zoals het SSID (zeg maar de netwerknaam) en nog veel belangrijker ook of het netwerk al dan niet beveiligd is.

Na wat zoeken op Internet (met MSN Search natuurlijk) kwam ik de site Wardrivemap.nl tegen. Op deze site hebben een aantal liefhebbers een zeer uitgebreide scan van Nederland gedaan en nu in totaal al 156451 AccessPoints (WLANs) in kaart gebracht. Bij 91411 is geen vorm van beveiliging geactiveerd !

Gelukig hebben ze recentelijk besloten in hun overzicht niet de onbeveiligde netwerken met naam en toenaam te noemen. De kaart geeft nu gewoon alle APs weer ongeacht de beveiliging. Natuurlijk is niet iedereen thuis in deze materie, maar het is echt niet moeilijk om beveiliging te activeren. Vergeet trouwens, maast het activeren van de netwerksleutels ook de gebruikersnaam en het wachtwoord voor de router niet te wijzigen. Bij Linksys is dit bijvoorbeel admin, admin. Als iemanddit ongevraagd wijzigt ben je nog verder van huis

Bij mij in de nabije omtrek begint het ook al behoorlijk druk te worden trouwens : check de kaart.

Dus, het advies van vandaag : BEVEILIG JE WLAN – het is echt een fluitje van een cent en je voorkomt er onnodige ellende mee.

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3813