Gratis VoIP is slecht voor het imago

Sinds telecomtoezichthouder Opta heeft aangegeven KPN voorlopig geen regels voor ip-telefonie op te leggen, zijn de geruchten over een gratis VoIP-aanbod niet van de lucht. Het gebrek aan regels zal ip-telefonie voor bedrijven geen goed doen.
Geen van de spelers op de Nederlandse telecommarkt is op dit moment gebaat bij de onduidelijkheid over regels voor VoIP. Dit werd duidelijk uit de rondetafeldiscussie over de integratie van spraak met datanetwerken op de TINE-beurs die afgelopen dinsdag op de Computable-stand plaatsvond.

“Ook KPN wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de spelregels die rond VoIP zullen gelden. Je moet voorkomen dat je bedrijven na aanpassing van de regels alsnog met prijs- en toegangsregels opzadelt”, bracht Hans Vogel, directeur bij de divisie Vast van KPN in de discussie in. Hij wilde en kon nog niets zeggen over het VoIP-aanbod dat het concern op dit moment voorbereidt voor de consumenten- en bedrijvenmarkt.

Het ’gratis’-imago dat aan VoIP komt te hangen doet de markt geen goed. “Het is heel belangrijk dat er van alle partijen een aanbod komt dat op de kosten van de dienst is gebaseerd. Het gratis weggeven van ip-telefonie door KPN en andere aanbieders zal op termijn een funeste uitwerking hebben op de kwaliteit van de diensten”, aldus Arjen Berendsen, directeur Nederland van isp Easynet

Via : Computable

Het lijkt me inderdaad lastig als telecom aanbieder dat de OPTA (nog) geen duidelijkheid geeft over de spelregels ronom VOIP. Een dergelijke dienst gratis aanbieden (Skypemodel) roept inderdaad vragen op, en laten we wel zijn, Skype is ook niet gratis. Als je SkpeIn of SkypeOut gebruikt betaal je wel degelijk. Goed de kosten zijn minimaal, maar het is niet gratis.
Als consument volg ik de ontwikkelingen met spanning. De concurrentie zal in alle hevigheid gaan losbarsten verwacht ik en ik denk dan ook dat het slechts een kwestie van tijd is voordat we onbeperkt bellen voo een vast (laag !) bedrag per maand.

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3813