WebWereld: MS geeft Office-formaten vrij als open-source

WebWereld: MS geeft Office-formaten vrij als open-source: “Microsoft heeft de xml-gebaseerde bestandsspecificaties van Office 2003 gepubliceerd. De publicatie is meer dan een kijkje in de keuken, omdat het bedrijf in de licentie toestemming geeft de kennis te gebruiken zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden.
Voor open-source-ontwikkelaars biedt deze stap de mogelijkheid om de uitwisseling met Microsoft Office-documenten te verbeteren. Toch gaan de voordelen verder dan projecten zoals OpenOffice.org, want ook niet-Office-software kan nu goede Microsoft-Office-documenten genereren.
Vooral voor de klanten

Ilco van der Bie, Product Solution Manager Office 2003 van Microsoft Benelux, laat in een reactie aan Webwereld weten dat het vooral de klanten zijn die hierbij in het voordeel zijn: ‘Als de uitwisseling van documenten eenvoudiger gaat, dan kan er eenvoudiger worden gewerkt. Een klant is niet langer aan een enkel platform gebonden.’ Van der Bie ziet in de stap als de logische consequentie van het omhelzen van open standaarden.
Het is de eerste keer dat de marktleider een handreiking doet, waarbij de open-source-community zo kan participeren. Eerder gaf het bedrijf bijvoorbeeld wel broncode vrij, maar daarmee konden ontwikkelaars niet aan de slag gaan. De stap is opmerkelijk, omdat juist Microsoft Office een belangrijke bron van inkomsten voor Microsoft is. “

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3813