Microsoft en partners luiden met Windows Media Center Edition 2005 volgende stap in op het gebied van home entertainment

Nederlandstalige Windows XP Media Center Edition 2005 brengt TV, digitale video, foto’s, muziek, games en PC-functies bijeen

Haarlem, 12 oktober 2004 – Home entertainment zal na vandaag nooit meer hetzelfde zijn. TV, video, muziek en foto’s, allemaal in digitale topkwaliteit én ook nog eens met alle mogelijkheden van een high-end PC. Dat is wat Media Center PC’s gebaseerd op de nieuwe, Nederlandstalige versie van Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 bieden. In plaats van een hele reeks apparaten, kunnen consumenten nu kiezen voor een geavanceerde media-PC met een afstandsbediening en software waarmee alles via de TV vanuit de luie stoel bediend kan worden. Windows XP Media Center Edition 2005 is een belangrijke stap in het realiseren van Microsoft’s visie voor ‘Digital Entertainment Anywhere’.

PC’s met Windows XP Media Center Edition 2005 zijn in feite acht apparaten in één: PC, spelcomputer, TV, digitale videorecorder, DVD-speler en -recorder, hifi-systeem en digitaal fotoalbum. Diverse bekende computerleveranciers, waaronder Computerland, Fujitsu-Siemens, ISL, HP, MyCom, Packard Bell, Paradigit, Quibus, Quote en Toshiba hebben Windows XP Media Center PC’s ontwikkeld voor consumenten. Deze nieuwe generatie PC’s biedt een ongekende beeld- en geluidbeleving. Tegelijkertijd zijn het stijlvolle en krachtige thuis-PC’s die ontworpen zijn voor de huiskamer.

“Windows XP Media Center Edition 2005 vormt het hart van Microsofts visie om mensen overal ter wereld de beste entertainmentbeleving te bieden,” zegt Bill Gates. Chairman en Chief Software Architect van Microsoft. “Samen met onze partners zorgen we voor een revolutie op het gebied van digitale entertainment, zoals de wereld nog nooit gezien heeft.”

Consumenten kunnen Windows XP Media Center PC’s bedienen vanuit hun luie stoel, net zoals ze dat gewend zijn met hun TV, video of stereo. De meegeleverde afstandsbediening en de overzichtelijke software zorgt ervoor dat iedereen moeiteloos alle entertainmentfuncties kan gebruiken, zoals:

Live TV opnemen en pauzeren – het is mogelijk om twee TV-programma’s tegelijkertijd te bekijken, te pauzeren en digitaal op te nemen. Zo hoeven consumenten nooit meer een favoriet TV-programma te missen. Windows Media Center 2005 is speciaal ontworpen om via een TV-scherm gebruikt te worden, zodat de leesbaarheid uitstekend is. Daarnaast is deze Nederlandse versie van Windows XP Media Center Edition 2005 voorzien van een elektronische programmagids (EPG), waarin consumenten gemakkelijk kunnen zien wat er op TV is. Vanuit deze EPG is het ook heel gemakkelijk om met één druk op de knop programma’s te selecteren om op te nemen.

CD’s en DVD’s branden – Media Center PC’s beschikken standaard over de mogelijkheid om CD’s en DVD’s te branden, bijvoorbeeld foto’s en video-opnamen met anderen uit te wisselen, of om opgenomen TV-programma’s te bewaren. Windows XP Media Center 2005 biedt daarvoor het geïntegreerde topprogramma Sonic AuthorScript.
Foto’s bekijken en bewerken – Digitale foto’s kunnen probleemloos en snel van de camera overgezet worden naar de PC, waar de foto’s verkleind of bijgesneden kunnen worden. Ook is er een functie om automatisch ‘rode ogen’ te corrigeren.
Nieuwe desktop – Media Center Edition 2005 beschikt over een geheel nieuwe desktop met tal van verbeteringen ten opzichte van de originele versie van Windows XP, waaronder nieuwe screensavers, nieuwe thema’s en tal van functies voor het gebruik van digitale media.

Geïntegreerde Windows Media Player 10 – Windows XP Media Center 2005 bevat Windows Player 10, waarmee consumenten gemakkelijk digitale muziek en video’s kunnen downloaden van online winkels, afspelen, organiseren en overzetten naar andere apparaten.
Geïntegreerde Windows Messenger – Met Windows XP Media Center Messenger is het nu mogelijk om tijdens het TV-kijken te chatten met vrienden en kennissen.
Daarnaast worden er een aantal online diensten gelanceerd, die de mogelijkheden van Windows XP Media Center Edition 2005 verder vergroten, waaronder:

MSN Music – Noordzee – MSN Nederland heeft samen met Noordzee 100.7FM de online muziekwinkel MSN Music opgezet. Deze dienst is direct toegankelijk van Windows Media Center Edition 2005 en geeft MSN-gebruikers in eerste instantie de keuze uit meer dan 350.000 nummers, die naar keuze kunnen worden beluisterd (streaming) voor 1 eurocent per nummer, of kunnen worden gedownload voor een bedrag van 99 eurocent per nummer. Dit aantal zal gaandeweg worden uitgebreid en naar verwachting eind dit jaar 800.000 bedragen. De catalogus van MSN Music omvat ook veel Nederlandse artiesten – zoals André Hazes, Acda & De Munnik, K-liber, Alain Clark – en kan dus veel beter aansluiten bij de Nederlandse popcultuur dan de vergelijkbare buitenlandse initiatieven. MSN Music is op internet te vinden via deze link.

Free Record Shop – De Free Record Shop (www.freerecordshop.nl) heeft een eigen online muziekwinkel die ook direct vanuit Windows Media Center 2005 te gebruiken is. De Free Record Shop biedt 250.000 nummers met een preview van 30 seconden. Via de database kunnen klanten op hun TV gemakkelijk zoeken op artiest, titel of album. Muziek is te downloaden vanaf 89 eurocent per nummer.

Maxx-xs – Maxx-xs (www.Maxx-XS.nl) heeft een uitgebreide video-on-demand dienst ontwikkeld, waarmee via Windows Media Center 2005 op afroep de nieuwste films opgevraagd kunnen worden. Films kunnen direct bekeken worden en de trip terug naar de videotheek om de gehuurde DVD terug te brengen, behoort tot het verleden.

Star Agenda –
Met Windows Media Center 2005 en het nieuwe Star Agenda kunnen fans nu het leven van hun favoriete bekende Nederlanders op de voet volgen. Met exclusieve fotoshoots en videofragmenten, een uitgebreid nieuwsarchief en een dagelijkse agenda met activiteiten.
Beschikbaarheid

Windows XP Media Center Edition 2005 is alleen verkrijgbaar als besturingssysteem bij een Media Center PC, niet als los product in de winkel. Media Center PC’s met de Nederlandstalige versie van Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 zijn per direct te vinden in de winkel.

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3817