He did it again : Adam Currie’s iPodder

Goedemorgen vannuit België!

Leuk om te constateren dat er toch enkele diehards zijn die regelmatig de ‘dutjch’ log tsjekken 🙂

Ik heb eindelijk een rustig moment gevonden om een logje te schrijven over de ontwikkelingen van de laatste 6 weken.

Vlak voordat ik de ochtendshow bij Veronica eindigde was ik begonnen aan een klein software projektje: iPodder. Het was de bedoeling dat ik hiermee gemakkelijk mp3-tjes van het net automatisch op mijn iPod kon laden, zonder de bekende zoek, download, wacht, overzet stappen te volgen. Uiteindelijk lukte het me om in applescript de beoogde functionaliteit te creëren.

Tijdens wat testen besloot ik om het programmatje te ‘voeden’ met mp3s die als een ‘enclosure’ bijgesloten waren in een RSS (xml) filetje. Zie het als een soort email attachment. Gaandeweg zag ik hoe mij programma en de rss feed samen als een soort zend/ontvanger werkten. Als ik een nieuwe mp3 hiermee ‘uitzond’, kwam het mp3-tje enig tijd later vanzelf op mijn iPod ‘ontvanger’, keurig in een herkenbare playlist terecht. Op zich wel aardig dacht ik, je plugt je iPod in op je mac en je bent aan het ‘ontvangen’.

Ik begon enthousiast te raken, dit is dus ook een manier om mijn stelling te bewijzen, dat iedereen straks een eigen zender kan opzetten.

Maar mijn progje was slecht. Ik ben ook geen developer, maar ik had goede hoop dat mijn werk onder Open Source opgepakt zou worden door profs die er wat in zagen. Dus plakte ik het hele verhaal op ipodder.org en begon dagelijks een ‘show’ op te nemen zodat de ontwikkelaars iets hadden om mee te testen. In de show, Daily Source Code, praat ik wat over het concept en over de verbeteringen die anderen al aan het maken waren. Sterker, er kwamen steeds meer geinteresseerden en die begonnen samen allerlei nieuwe en beter ipodders te maken. En… ze begonnen ook zelf shows op te nemen, die al gauw Podcasts werden genoemd.

We zijn nu bijna twee maanden verder en terwijl de verhuisdozen om mij heen onze inboedel langzaam opslokken voor onze move naar de UK, ben ik dagelijks met Amerika in gesprek. Business Week, LA Times, Wired magazine, BBC Radio, allemaal hebben ze wat met de iPodder hype. Er zijn inmiddels al meer dan 200 podcasts waar je op kunt abonneren, en de software werkt inmiddels op windows, mac, linux en zelfs pocketpc. En je heb geen iPod nodig, bijna elke mp3 speler kan nu mee doen.

Dat we daar niet eerder aan hebben gedacht! Miljoenen mp3 spelers en nog honderde miljoenen die zullen komen, verpakt in een nieuwe generatie gsm. een heus ‘platform’, dankzij het mp3 formaat dat iedereen kan afspelen, zelfs sony 🙂

Samen met mede-weblog pionier Dave Winer bouw ik nu aan infrastructuur om het Podcasten en Podcatchen nog toegankelijker te maken, zodat we net als met weblogs die een browser nodig hebben, een alternatief informatie distributie systeem hebben voor geluid dankzij mp3 spelers.
6 November heb ik een toespraak en enkele afspraken in Palo Alto over dit projetk, wie weet wat er van komt…

[Via Adam Curry: Dutch Curry]

Hij flikt het toch maar weer om van een simpel idee een (ad)venture te maken 🙂

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3822