53% van de ICT beslissers niet goed op de hoogte van mogelijkheden VoIP

Beslissers over telecom en ICT-faciliteiten in organisaties zijn slecht op de hoogte van de mogelijkheden van Voice over IP (VoiP). Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 300 ICT- en telecommanagers uitgevoerd in opdracht van Actis, leverancier van IP telefonie-oplossingen.

Actis onderzocht voornamelijk organisaties in het bedrijfsleven en overheden met tussen de 100 en 500 werkplekken. Het blijkt dat 53% van de verantwoordelijke managers niet goed geïnformeerd is over de mogelijkheden van Voice over IP. Een kwart van de ondervraagden denkt dat IP-telefonie minder te bieden heeft dan ’traditionele’ telefonie. 28% Heeft geen mening over dit onderwerp en is dus waarschijnlijk niet goed geïnformeerd.

Ook over het migratietraject naar Voice over IP bestaat een misverstand. Zo denkt nog steeds 20% van de telecommanagers dat een overgang naar VoIP in één keer moet plaatsvinden. Wellicht dat het gebrek aan kennis over functionaliteit en migratiemogelijkheden investeringen in de weg staat: 45% van de ondervraagden zegt in de komende twee jaar niet te gaan investeren in Voice over IP.

Jan Peter Kalksma, directeur van Actis, denkt een verklaring te hebben voor de verwarring onder telecommanagers: “We hebben het idee dat veel managers het bedrijfsmatig gebruik van Voice over IP nog steeds verwarren met goedkoop internetbellen en geklungel met PC’s en koptelefoontjes. We merken ook dat veel leveranciers de voordelen van VoIP niet goed aan hun klanten kunnen overbrengen. Vaak blijven ze steken bij technische details en hebben geen oog voor de financiële en operationele voordelen voor de gebruiker. Tenslotte is het inderdaad zo dat sommige fabrikanten gewoon nog niet zo ver zijn als andere. De fabrikanten die achterblijven, zullen wellicht iets minder enthousiast zijn om hun klanten alles over VoIP te vertellen.”

Uit het onderzoek blijkt dat KPN met een marktaandeel van 49 procent nog steeds de grootste leverancier is van de in gebruik zijnde telefooncentrales. Het lijstje fabrikanten wordt aangevoerd door Siemens, gevolgd door Philips, Nortel, Avaya, Ericsson en EADS Telecom.

Microsoft gaat zich ook meer manifesteren op het gebied van VOIP. Dit gebeurde al vanuit de WindowsCE divisie; veel fabrikanten van VOIP randapparatuur kiezen voor WindowsCE als het OS op de randapparatuur. In de nabije toekomst zal VOIP een belangrijk aandachtsgebied zijn vanuit de Real Time Communications unit.
Feit is, zoals ook uit het bovenstaande artikel blijkt, dat veel ICT beslissers nog (te) weinig weten van de mogelijkheden. Kortom, er is werk aan de winkel.

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gepassioneerd door de grenzeloze mogelijkheden van technologische vooruitgang. Met meer dan 35 jaar ervaring in de IT heeft hij talloze ontwikkelingen zien opkomen en hun impact op organisaties en mensen meegemaakt. Met een scherp oog voor het identificeren van oplossingen waar anderen alleen problemen zien, is hij een ware expert in digitale transformaties.
Peter helpt individuen, teams en organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van baanbrekende oplossingen. Zijn inzichten en ervaringen maken hem een gewaardeerde bron voor iedereen die de nieuwste technologische trends wil begrijpen en toepassen.

Artikelen: 3822