Mobiliteit in computergebruik neemt sterk toe

Ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens met een PC maakt gebruik van een laptop. Dit blijkt uit een recente meting van de ICT Consumer MonitorTM van Heliview. Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder ruim 1.000 huishoudens in Nederland.

Het gebruik van laptops is sterk gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Toen maakte zo’n 19% van de huishoudens met een PC gebruik van een laptop en nu 27%. De laptop wordt veelal gebruikt naast een desktop; slechts 3% van de huishoudens met een PC heeft alleen een laptop in gebruik.

Van de huishoudens met een PC heeft de helft meer dan één PC. Hiervan geeft 42% aan te beschikken over een thuisnetwerk. Ruim een kwart (28%) van de huishoudens met een thuisnetwerk maakt gebruik van een draadloze verbinding. Met de toename van de laptops en de thuisnetwerken met een draadloze verbinding is er sprake van een impulsieve groei in de mobiliteit in computergebruik. Dit blijkt nogmaals uit het feit dat 6% van de huishoudens met een PC gebruik maakt van een PDA of Pocket PC. De belangrijkste aanbieders zijn Palm en HP.

Bijna een derde van de huishoudens gebruikt de PC voor internettoegang. 14% gebruikt de thuis PC voor zakelijke doeleinden. CD ROM spelers en CD-writers zijn “standaards” geworden bij PC gebruik.

HP is overall marktleider in het desktopsegment met een marktpenetratie van 28%. HP heeft ook binnen het laptopsegment een dominante marktpositie (24%) op de voet gevolgd door Toshiba (22%).

Het merendeel (62%) van de huishoudens maakt gebruik van Windows XP en een vijfde maakt gebruik van Windows 98. Een aanzienlijk gedeelte van de huishoudens maakt dus gebruik van “verouderde” besturingssystemen. Dit stelde Heliview recentelijk ook vast in de zakelijke markt.

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3817