Creative Commons Nederland

Er is nu ook een Creative Commons Nederland.

Creative Commons is een licentiesysteem waarmee auteursrechtelijk beschermde werken gedeeld kunnen worden via het internet zonder dat inbreuk op het auteursrecht wordt gemaakt. Het gaat om literatuur, fotografie, muziek, film en wetenschappelijk werk.

De licenties geven aan hoe content gebruikt kan worden (‘enkele rechten voorbehouden’), in plaats van alle rechten voor te behouden. Via een eenvoudige webapplicatie kunnen makers in enkele stappen één van de CC-licenties aan hun werk toevoegen. Het systeem is gemaakt voor mensen die materiaal willen delen, mensen die begrijpen dat innovatie en nieuwe ideeën voortbouwen op bestaand gedachtegoed.
De vertaling is een initiatief van DISC (Domein voor Innovatieve Software en Content) in samenwerking met het Instituut voor Informatierecht (IViR).

Ruim 3 miljoen werken zijn sinds de oprichting van de Creative Commons in 2002 op deze manier gelicenseerd. Nederland is het derde Europese land, na Finland en Duitsland, dat de gebruiksvergunningen heeft vertaald.

Peter de Haas
Peter de Haas

Peter is gedreven door de eindeloze mogelijkheden die technologische vooruitgang biedt. Met een scherp oog voor het herkennen van oplossingen waar anderen slechts problemen zien, is hij een expert in digitale transformaties. Peter zet zich met volle overgave in om individuen, teams en organisaties te begeleiden bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het implementeren van innovatieve oplossingen.

Artikelen: 3817